2024. március 28., csütörtök

Az elmaradt fizetésekért

A szabadkai November 29. húsipari és konzervgyártó vállalat az egykori Jugoszlávia egyik legnagyobb cége volt. A vállalat az 1990-es évek végére a csőd szélére jutott, és 1998-ban csődbe ment. A gyár bezárt, de néhány évvel később újra megnyílt, jóval kevesebb, körülbelül 200 alkalmazottal, és így 2009-ig működött. A cég privatizációjára több kísérlet is történt, amelyek mindegyike kudarccal végződött. Az immár tizenkilenc éve tartó huzavonát a cég munkásai szenvedték meg leginkább, a kifizetetlen bérek, a be nem fizetett járulékok miatt. A dolgozók éppen ezért az eddigiek során több ízben a bíróságon szerettek volna érvényt szerezni jogaiknak. Az egykori alkalmazottak panaszait mindenki jogosnak tartja, de a mai napig nem kapták meg a végkielégítéseket.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Az ügyben új fejlemények várhatóak, erről szerdán sajtótájékoztatón tudtunk meg többet. A sajtótájékoztatón Hugyi István, a szabadkai Önálló Szakszervezet alelnöke, valamint Novkov Marija és Kolar Andrija, a November 29. korábbi dolgozói vettek részt. Elmondásuk szerint a ki nem fizetett illetékek, fizetések, végkielégítések több mint ezer embert érintenek. Az egy-egy alkalmazottnak járó pénz a munkaévek függvényében ezer euró közül mozog. Éppen ezért három ügyvédi iroda, egy szabadkai, egy zaječari és egy niši iroda bevonásával igyekeznek érvényt szerezni jogaiknak. Ehhez a munkások hozzájárulása is kell. Ezért a szakszervezet kér mindenkit, hogy december 20-áig jelentkezzen a szakszervezet irodájában a Szabadegyetem mögött. A jelentkezőknek a személyi igazolványuk és a folyószámlaszámuk fénymásolatával kell jelentkezni. Az ügyintézés teljesen ingyenes.

Végezetül azt is el kell mondani, hogy a cégnek a hírek szerint új tulajdonosa lett, akinek azonban semmiféle kötelezettsége nincs a korábbi alkalmazottak vonatkozásában.