2024. április 25., csütörtök

Fókuszban a Palics–Ludas biológiai sokszínűsége

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A német kormány 2015 novemberében hagyta jóvá a németországi KFW állami befektetési bankon keresztül azon 6,5 millió eurós vissza nem térítendő támogatást, amelynek célja a Palicsi- és a Ludasi-tó természeti értékeinek, a biológiai sokszínűségnek a megőrzése, a vízminőség javítása. Az akkor megkötött szerződés értelmében a projektum megvalósítása akkor kezdődhet el, ha teljesülnek bizonyos előfeltételek.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Szerdán sajtótájékoztatóra került sor, amelyen jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Michelle Rohmann, a Német Műszaki Együttműködési Szervezet, a GIZ és a KFW képviselője, Molnár Ervin projektmenedzser, Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Közvállalat igazgatója, Dobó Márta, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatója, valamint Predrag Radivojević, az Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója, és amelyen megtudtuk, hogy minden feltétel teljesült ahhoz, hogy megkezdődhessen a projektum megvalósítása. Az elmúlt időszakban többek között elkészült a palicsi szennyvízhálózat tervdokumentációja, lakossági fórumot tartottak, amelynek köszönhetően elegendő számú palicsi lakos jelezte csatlakozási szándékát a hálózathoz, valamint biztosították a védősávok kialakításához szükséges földterületet. A szerződést november 17-én írták alá a felek. Az említett 6,5 millió euró 67 százalékát a palicsi szennyvízhálózat kiépítésére fordítják, 20,3 százalékát a Palicsi- és Ludasi-tó védősávjának kialakítására, amely magában foglalja kerékpárutak és felügyelő állomások kialakítását is, 6,2 százalékát a víztisztító fejlesztésére, míg három százalékát biomanipulációra, vagyis halak kihalászására fordítják.

A folyamat pillanatnyilag a nemzetközi szakmai konzultáns kiválasztásánál tart, akinek a felügyeletével majd megkezdődhet a közbeszerzési pályázatok kiírása. Minden valószínűség szerint az első körben a palicsi szennyvízhálózat kiépítése kezdődhet el, ugyanakkor megtörténnek az előkészületek a védősávok kialakításához.