2024. április 25., csütörtök

A falu adventje

Kishegyesen az adventi gyertyagyújtás közösségi ünneppé nőtte ki magát – A helyi közösség koordinálása alatt több szervezet vesz részt a rendezvénysorozatban

A hétvégén a nyugdíjas-otthonban, meghitt rendezvény keretében, meggyújtották a falu adventi koszorúján az első gyertyát.

Gyertyagyújtás a falu adventi koszorúján (Lakatos János felvétele)

Gyertyagyújtás a falu adventi koszorúján (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi helyi közösség koordinálása mellett a falu civil szervezetei alkalmi programokat állítanak össze egy-egy gyertya meggyújtásához, a sort idén a Kishegyesi Nyugdíjas Egyesület nyitotta. Kőműves Valéria, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a nyugdíjas-egyesületben régi hagyomány az advent első vasárnapjának megünneplése, és a tavalyi évben csatlakoztak a faluszintű adventi megmozduláshoz.

– Egy hatalmas adventi koszorút készítettünk a falu számára, és az első gyertyát itt nálunk gyújtottuk meg, s valószínűleg így lesz az eljövendő években is. Ez alkalommal a műsort a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületével és a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény kishegyesi óvodájával együttműködve szerveztük meg. Mivel Arany-év van, ezért a versmondók a Családi kör másképpen című előadást mutatták be, Molnár Krekity Olga vezetése alatt. Ugyanakkor az óvodások egy kedves kis betlehemi jelenettel tették szebbé a gyertyagyújtást – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy erre az alkalomra házi süteménnyel és teával vendégelték meg a vendégeket.

A különböző civil szervezetek adventi rendezvényeit a helyi közösség koordinálja, mondta el Mohácsi Zoltán tanácselnök.

– Büszke vagyok arra, hogy Kishegyesen ennyi civil szervezet együtt tud működni és közös rendezvényeket hívnak életre. Az adventi koszorú vándorlása is egy ilyen összefogás eredménye. Karácsonyig több helyszínen is programok lesznek, amelyeken minden korosztály képviselteti magát, az óvodásoktól egészen a nyugdíjasokig. Falunkban egy olyan ünnepkör alakult ki advent kapcsán, amelyre méltán lehetünk büszkék, és ezt a hagyományt meg kell, hogy őrizzük – fogalmazott Mohácsi.

A kishegyesi ovisok már évek óta együttműködnek a nyugdíjas egyesülettel, mondta el Tumbász Kornélia óvónő. Az előző két évben lucázást mutattak be, az idei évben pedig bölcsőcskét, ami egy népszokásból ered. Ezen keresztül a gyerekek felelevenítik a kis Jézus születését. Az ovi Mazsola csoportja mutatta be ezt a kis produkciót.