2024. április 19., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Sarriék a City kezében

Győznie kell a Napolinak, hogy reménykedhessen

Lorenzo Insigne, a Napoli kulcsfontosságú játékosa nem épült fel medencecsont-sérüléséből a Feyenoord elleni, kivételesen fontos BL-mérkőzésre. A támadó az egyetlen nápolyi játékos, aki idén 3 gólnál tart a legrangosabb európai klubtornán, s az elmúlt fordulóban ő szerezte a Sahtar elleni 3:0-s győzelem első találatát, amely megtörte az ukránok ellenállását. A holland gárda elleni első találkozón is Insigne kezdte meg a gólgyártást a magabiztos, 3:1-es Napoli-diadalt hozó mérkőzésen.

Maurizio Sarri, a dél-olaszok vezetőedzője a gólvágón kívül Faouzi Ghoulam hátvéd és Arkadiusz Milik csatár szereplésére sem számíthat – mindketten térdsérülés miatt dőltek ki. Csakhogy nem a néhány fontos játékos hiánya jelenti az olaszok legnagyobb problémáját – előreláthatóan a Mertens és Callejón fémjelezte csatársorral és a Hamšík irányította játékszervezéssel a Napolinak nem lesz túl nagy falat a minden esélyét elvesztett Feyenoord.

Már nem csak rajtunk múlik a sorsunk” – jelentette ki Sarri mester, utalva arra, hogy amennyiben a Sahtar pontot szerez a Manchester City ellen Donyeckben, ők hiába verik meg a hollandokat, biztosan a harmadik helyre szorulnak. Ám a rutinos szakember szerint spanyol kollégája az angolok élén, Pep Guardiola nem fogja könnyelműen venni az ukrajnai vendégszereplést, annak ellenére, hogy csapata már biztos csoportelső. „Guardiola a Sahtar ellen is támadóan fog felállni. Nem áll majd hozzá komolytalanul a mérkőzéshez” – nyilatkozta sajátjai felé biztatóan Sarri, aki korábban már elismerte, hogy előzetesen is a City csoportelsőségére számítottak, valamint arra, hogy a Sahtarral vívnak majd meg a második helyért.

Lezáratlan forgatókönyvek

A Napoli és a Sahtar versenyfutása mellett további két csoportban alakult ki kiélezett helyzet az utolsó forduló előtt. Az E jelű kvartettben a második helyen álló Sevilla (8 pont) a biztosan kieső Maribor otthonába látogat, ugyanakkor Liverpoolban az éllovas házigazda (9) a még reménykedő Szpartakot (6) fogadja. A moszkvaiak saját gyepükön 1:1-es döntetlent értek el a Mersey-partiak ellen, így amennyiben ma megverik a Poolt az Anfielden, bravúros módon továbbjuthatnak a csoportból. Sőt: ha esetleg a spanyolok nem nyernek Szlovéniában, az oroszok akár a csoportelsőséget is megszerezhetik.

A G jelű négyesben az egyetlen biztos továbbjutó csapat – amelynek előzetesen a legkevesebb esélyt adták az elemzők – a török Beşiktaş gárdája, amely kényelmesen, csoportelsősége biztos tudatában látogat a Portóval élet-halál harcot vívó Lipcse arénájába. A németek sorsa már nem csak saját teljesítményükön múlik, hiszen a Porto elleni összevetésben hátrányban vannak (mindössze egyetlen idegenbeli gól jelenti a különbséget). A portugálok tehát, amennyiben megverik az utóbbi időben igencsak hullámzó teljesítményű hercegségieket, biztosan továbbjutnak.