2024. április 20., szombat

A gauchók kipipálva

Magyarország hozta a papírformát Argentína ellen, Szerbia pedig megérdemelt döntetlent játszott a házigazda Németországgal

Tíz perc kellett a magyar válogatottnak, hogy – nem a legjobb felállításban – elkapja a fonalat Argentína ellen a Németországban zajló 23. női kézilabda-világbajnokság B csoportjának 3. fordulójában. A lendületet a csapatnak Janurik jó védései adták meg, s ez a második félidőre is érvényes volt. Rasmussen kapitány mindenkinek adott esélyt, így például az egyetlen balkezes Kovács Anna volt a legeredményesebb 7 góllal, és a szélek is jól teljesítettek. A szövetségi kapitány jelezte, Szucsánszki Zita irányító csatlakozik a csapathoz, valakinek mennie kell: Rasmussen elmondta, ezt a részét a munkájának utálja a legjobban; bennfentesek úgy tudják, hogy Mészáros vagy Tóth lesz a kieső, ám a pakliban van Zácsik is, aminek viszont komoly pedagógiai hatása lenne a többiekre.

A magyarok következő meccse csütörtökön lesz, az ellenfél Lengyelország (14, Sport1).

Bietigheim: Magyarország–Argentína 33:15 (18:7)

EgeTrans Aréna, 2210 néző, vezették: Schulze és Tonnies (Németország).

Magyarország: Janurik, Szöllősi-Zsácsik 2, Schatzl 3, Kovacsics 1, Görbicz 3, Kisfaludy 2, Klivinyi 2, Bódi 3, Szekeres 2, Mayer 2, Kovács 7, Mészáros, Hárfa 2, Bíró, Lukács 4, Tóth.

Argentína: Carratu, De Uriarte, Iacoi 1, Urban Medel 1, Pizzo 1, Salvado 3, Bonazzola, Medoza 2, Crivelli, Bordon, Gavilan 1, Sans 1, Ponce de Leon 5, Gandulfo, Karsten, Casasola

Lipcse: Németország–Szerbia 22:22 (9:11)

Lipcse Aréna, 3800 néző, vezette: Arntsen és Roen (Norvégia)

Szerbia: Radosavljević 3, Krpež 7, Lekić, Stevin, Lavko 4, Damnjanović 3, Nikolić, Radojević T. 1, Pop-Lazić 2, Radojević D., Obradović 5, Tomašević, Stoiljković, Cvijić 2, Čolić, Dmitrović.

Németország: Klein, Karolius 3, Loerper 1, Smits 2, Kramarczyk, Behnke, Woltering, Boelk, Mansson 1, Huber 6, Fischer 2, Geschke 3, Lauenroth, Wohlbold 2, Stolle, Gubernatis 2.

Kemény védekezést és kevés gólt hozott a német–szerb meccs első félideje, amelyet a házigazda csapat kezdett jobban, ám az utolsó percekre a szerb lányok fordítani tudtak, és kétgólos előnnyel mentek a pihenőre. A játék képe a második félidőben sem változott, de a németek visszajöttek döntetlenre, s a hajrában már végig fej fej mellett haladtak a csapatok. A záró támadás német vezetésnél a szerbeké volt, s három másodperccel a lefújás előtt Dragana Cvijić góljával összejött az értékes egyenlítés Ljubomir Obradović lányainak.

Eredmények, 3. forduló (lapzártáig), A csoport: Franciaország–Paraguay 35:13, Szlovénia–Angola 32:25.

B csoport: Svédország–Csehország 36:32, Magyarország–Argentína 33:15. A sorrend: 1. Svédország 4, 2. Norvégia 4, 3. Csehország 4, 4. Magyarország 2, 5. Lengyelország 2, 6. Argentína 0 pont.

C csoport: Oroszország–Brazília 24:16, Montenegró–Japán 28:29.

D csoport: Hollandia–Kamerun 29:22, Dél-Korea–Kína 31:19, Németország–Szerbia 22:22. A sorrend: 1. Szerbia 5, 2. Németország 5, 3. Hollandia 4, 4. Dél-Korea 4, 5. Kamerun 0, 6. Kína 0.

.

Szakértői szemmel

Magyarország–Argentína: „Két vereség és egy szünnap után – ökölvívónyelven szólva – igazi »felhozó típusú« ellenféllel találkozott tegnap a magyar válogatott, Argentínával. A dél-amerikaiak persze a kézilabda alapjaival tisztában vannak, latinos hevülettel és a tétnélküliség felszabadító tudatával kezdik a meccseiket, ezért egy ideig mindenki számára kellemetlen riválisok. A mieink ellen a 9. percben még tartották a döntetlent, de tíz percre rá 9:4-re nagyjából minden eldőlt. Mivel Szucsánszki Zita a találkozó délelőttjén csatlakozott a csapathoz, és minden bizonnyal benevezik a lengyelek elleni, szombati rangadóra, a pályán lévők annyiban átmenetileg egyéni sportolóvá váltak, hogy néhányan a keretben maradásért is küzdhettek. Talán ez is tükröződött a 18:7-es félidőbeli eredményben. A már a szünetre megnyert találkozón az is papírforma-folytatás, hogy fordulás után átmenetileg lankadt a figyelem (45. perc: 23:13). Először a vb-n Mészáros Rea is lehetőséget kapott, ami ugyancsak logikus, hiszen beállósaink nem brillíroztak a vb során, és ő hármas védőként is beválhat. A 33:15-ös győzelem az első két pont megszerzésén túl azért is biztató, mert igazolta: ha kijátssza képességeit csapatunk, az argentin szintű vetélytársakat biztosan veri. A lengyelek és a csehek ellen pedig csütörtökön és pénteken így komoly esélyekkel indulhat harcba a továbbjutásért.”