2024. március 29., péntek

Hétfőn nyitják a 6-os és a 30-as csatlakozási fejezetet

Hétfőn, december 11-én újabb két uniós tárgyalási fejezetet nyithat meg Szerbia – döntöttek mai brüsszeli ülésükön az Európai Unió tagállamainak nagykövetei.

A tagországok állandó képviselőinek nagyköveti szintű találkozóján vita nélkül erősítették meg az Unió mind a 28 államának jóváhagyását, hogy a hétfői kormányközi konferencián Szerbia megnyissa a 6-os és a 30-as csatlakozási tárgyalási fejezetet. A 6-os a gazdasági társasági jogokkal, a 30-as a külgazdasági kapcsolatokkal foglalkozik.

Az utolsó pillanatig vita tárgya volt a pénzügyi és költségvetési rendelkezésekkel foglalkozó 33-as fejezet, ám a Tanjug diplomáciai forrásokból szerzett értesülései szerint az EU öt tagállama, köztük Németország és Franciaország ellenezte ennek megnyitását. Elégedetlenek a joguralom területén megvalósított szerbiai eredményekkel és a Belgrád meg Pristina kapcsolatainak rendezését célzó folyamattal. Brüsszelben továbbra is azt hangoztatják, hogy a joguralomra vonatkozó 23-as és 24-es, valamint a koszovói kapcsolatok rendezésére irányuló 35-ös fejezet elvárásainak való megfelelés kulcsfontosságú a csatlakozási tárgyalások egésze szempontjából.