2024. április 24., szerda

Az EU és a Nyugat-Balkán közötti roamingdíjak eltörlését tervezik

Mariya Gabriel, az Európai Unió digitális politikáért felelős biztosa az EU és a Nyugat-Balkán jövő májusi, bulgáriai csúcsértekezletén teszi közzé annak a tervnek a részleteit, mely szerint megszüntetik a barangolási (roaming) díjakat az EU és a nyugat-balkáni országok, azaz Szerbia, Macedónia, Crna Gora és Bosznia-Hercegovina között – adta hírül az EURACTIV.com portál. Információja szerint pillanatnyilag az Európai Bizottság jogászai munkálkodnak a terven.

Az EU-ban június 15-e óta nincs roaming többletdíj, az Unió tagállamainak polgárai az államszövetségen belül bárhol ugyanúgy telefonálhatnak, SMS-ezhetnek és keresgélhetnek az interneten, mintha otthon volnának. Hogy a nyugat-balkáni országokra ezt mikor terjesztik ki, azt Gabriel sem tudta megmondani, nyilatkozata („az EU-nak ehhez tíz évre volt szüksége”) azonban arra utal, hogy erre még jócskán várni kell:

Január 1-jétől fél éven át Bulgária fog elnökölni az EU-ban. Elnöklése idején prioritásként szándékozza kezelni az EU digitális politikájának nyugat-balkáni érvényesítését, beleértve a roamingdíjak fokozatos csökkentését és a széles sávú internet javítását. A bolgár külügyi szóvivő azt mondta, a roamingdíj teljes eltörlését megelőzően hasznos lépéseknek bizonyulnak a térség országainak kétoldalú megállapodásai. Bulgária és Macedónia novemberben egyezett meg, hogy márciustól kölcsönösen csökkenti a roamingdíjat. Szófia most ilyen megállapodást készül kötni Szerbiával, majd Montenegróval és Albániával is.