2024. április 25., csütörtök

Olcsó lakások fiataloknak

Belgrádban 550, másutt akár 450–470 euróba kerülne négyzetmétere

Állami lakásépítési projektumot jelentett be Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Mint a Happy Televízió hétfő esti műsorában mondta, Belgrádban 550, más településeken 450–470 euróba kerül majd e lakások négyzetmétere. Elsősorban katonáknak, rendőröknek, fiatal tudósoknak, fiatal házaspároknak építik majd az olcsó lakásokat az állam és a helyi önkormányzatok segítségével. A államfő szerint az első ilyen lakások már három év múlva elkészülnek, az egész projektum realizálásához pedig nagyjából 10 év kell. Mintegy 2 millió négyzetmétert építenének, ez kb. egymilliárd eurós beruházás, ami – nem mellékesen – fellendítené a szerbiai építőipart.

Vučić egy példával illusztrálta a nagyszabású tervet: egy 60 négyzetméteres lakás 30 000 euróba kerülne, ehhez az állam 3000 euró támogatást adna, úgyszintén 3000 eurót biztosítana a leendő tulajdonos, a többit pedig 30 éven át törlesztené úgy, hogy 25 évig havi kb. 125 eurót, az utolsó 5 évben pedig havi 50 eurót fizetne. További feltétel: 15–20 évig itt kellene maradni Szerbiában.

Az állami lakásépítési tervről Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter is beszélt, ő azonban az RTS műsorában azt mondta, hogy három év alatt elkészülhet mind a kétmillió négyzetméter. Meggyőződése, hogy nagy lesz az érdeklődés a lakások iránt, s hogy a fővárosban akár olcsóbbak is lehetnek 550 eurónál.

A jövő évi költségvetés kapcsán, amely a parlament ma kezdődő ülésén lesz napirenden, Mihajlović elmondta: 2018-ban ötmilliárd dinárral többet fordítanak az infrastruktúra fejlesztésére, mint az idén. A pénz legnagyobb részét a 10-es és a 11-es korridor építésére, valamint vasútfejlesztésre fordítják. Mint fogalmazott, a költségvetés lehetővé teszi, hogy „már jövőre félig befejezzék a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítését”.