2024. március 29., péntek

Kocsonyával is él az ember

András-napi sokadalom Oromhegyesen

Szombaton az oromhegyesi Faluházban hetedik alkalommal ünnepelték az András-napot a tél egyik jellegzetes ételével, sok-sok tál kocsonyával.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai fáradhatatlanul készülnek minden évben az eseményre, napokkal előtte elkezdik sütni és főzni a finomságokat, amivel megvendégelik a résztvevőket. Hájas kifli, töpörtyűs pogácsa, frissen sült lángos és persze az elmaradhatatlan kocsonya kerül ilyenkor az asztalra.

Nemcsak az evésről szól ez a nap, hanem a környékbeli kézművesek is kiállítják portékáikat, továbbá bemutatkozik szokás szerint a helybeli Bohémia színtársulat, este pedig juhászbállal zárják a napot.

Koncz Lázár, a művelődési egyesület vezetője szerint van igény az effajta rendezvényre.

– A kiállítók is szépen összesereglettek erre a napra. Az ékszerkészítők mellett fafaragók, keramikusok, mézeskalácsosok, hímzők, de még söprűkészítő és kosárfonó is van köztünk, és ki is lehet próbálni a régi mesterségeket. Igyekeztünk olyan kézműveseket hívni, akik a rég elfeledett szakmákat és tevékenységeket mutatják be. Nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is figyelemfelkeltő a kiállítás, hisz elsősorban nekik élvezet kipróbálni ezeket a tevékenységeket. A főzésre külön gondot fordítanak az egyesület nőtagjai, akik előző nap hajnalban felteszik főni a kocsonyának valót, ami reggelre csontmentesre fő, és a 250 adag kocsonyára mindig akad kereslet. Így van ez most is. Fontosnak tartjuk hagyományaink éltetését, ezért szeretnénk, ha az András-napi sokadalom sokáig valóban sokadalom maradhatna, ezért mindent megteszünk.

A testvértelepülések küldöttségei is megjelentek az oromhegyesiek rendezvényen, akik a délután folyamán kirándulásra indultak.

A Faluházban a színtársulat mellett a helyi iskolások szavalatokkal, az egyesület citerásai és énekesei csujjogató dalokkal szórakoztatták a közönséget, záróakkordként pedig a Tisza Menti Zengő citeraegyüttes is bemutatkozott, ezt követően pedig a juhászbálban rophatták a táncot a Tresnyeváci Ászok nótáira.