2024. március 28., csütörtök
LABDARÚGÁS – OROM

A lányok szerezték a legtöbb örömet

Az oromi labdarúgás 1973 óta íródó történetének legutóbbi igazán jó eredménye egy évtizeddel ezelőtt született meg, a délvidéki magyar labdarúgó-válogatott „szülőatyja”, az oromhegyesi származású Apró Attila a 2007/2008-as idényben a 4. helyig vezette az óbecsei játékosokkal megerősített Šampion csapatát. Az azóta eltelt időben a magyarkanizsai községhez tartozó település klubja, melynek jogelődje 1973-ban és 1980-ban is bajnok lett a Tisza Menti B Ligában, nem tudott igazán figyelemre méltó eredményeket elérni, a zöld mezes gárda leginkább a táblázat második felében tanyázott.

A tavalyi pontvadászatban viszont már elfogadhatóan teljesítettek az oromiak, néhány jól sikerült igazolásnak köszönhetően feljavult ugyanis a csapat középpályás játéka, így Krajnović Davorék a 13 csapatos mezőnyben a 6. helyet szerezték meg, pozitív mérleggel és pozitív, 48:36-os gólaránnyal. A nyári szünetben mindössze egy alapemberét veszítette el az oromi együttes, a szomszédos Csantavérről viszont több játékos is érkezett, ami miatt az egyesület vezetői és a szurkolók is joggal bízhattak a sikeres folytatásban. A nyári felkészülési időszakban nem igazán volt aktív az oromi gárda, és ez már a 2017/2018-as szezon nyitófordulójában visszaütött, a sokkal jobban felkészített adai AFK ugyanis hazai pályán 11 góllal terhelte meg Toldi Attila kapuját. A második játéknapon az oromiak azután már sokkal jobban teljesítettek, a nagyot harcoló gárda kilenc emberrel is győzni tudott a jó játékerőt képviselő tornyosiak ellen. A 6. fordulóban a Šampion labdarúgói a bajnokság első felének egyik legnagyobb meglepetését okozták azzal, hogy nyerni tudtak az addigi listavezető szanádi Jadran pályáján. A következő, Sloga elleni bajnokin a martonosi Grubanov Miloš által vezetett csapat a vállsérülést szenvedő Csanádi István személyében elveszítette egyik kulcsemberét, ami után meg is indult a lejtőn az oromiak szekere. Bíró Attiláék ezt követően ugyan a hajrában lőtt góloknak köszönhetően begyűjtötték a három pontot Martonoson, a folytatásban viszont már csak egy pontot tudtak szerezni, így az őszi idény végére jócskán visszaestek a tabellán, és a 14 csapatot felvonultató mezőnyben csak a 10. helyet tudták megkaparintani. Az utolsó fordulókban az oromi klubot is sújtotta a legalacsonyabb ligákban versenyző csapatok „átka”, hiába van ugyanis papíron több mint húsz igazolt labdarúgójuk, az utolsó két-három találkozóra alig tudtak tizenegy embert összeszedni.

Oromon egyébként aktív az utánpótlás is, a szomszédos Tóthfalu labdarúgó-akadémiájának utánpótláscsapataiban több oromi tehetség is rúgja a bőrt. A Nyers István Akadémia U13-as gárdájának oszlopos tagja Joó Márk, Rúzsa Kristóf, Milošević Teodor és Nagy Márk, a Szabadkai Minőségi Ligában 2. helyen álló pioníroknál Balázs Ákos és Milošević Damjan szerepel, Körmöci Márk pedig a tóthfaluiak őszi bajnok U17-es csapatát erősíti.

Az észak-bácskai faluban lányok is fociznak szép számmal, a magyarkanizsai Metalmania női labdarúgóklub többek között nekik is köszönheti, hogy tudott csapatot indítani a női utánpótlás-együttesek számára kiírt Fejlesztési Ligában. A Tisza mentiek U15-ös gárdájában ugyanis öt oromi kislány is futballozik, akik az őszi idényben összesen tíz góllal segítették a fekete mezes csapatot. A Lackó ikrek közül Rebeka hét, Réka két gólt szerzett, a kapusposzton és mezőnyben is egyaránt bevethető Bicskei Boglárka pedig egyszer volt eredményes.