2024. március 29., péntek
MAGYARKANIZSA

Három napra művészteleppé vált a képtár

A hétvégén a magyarkanizsai képtárban, mely a harminc éve elhunyt Dobó Tihamér festő nevét viseli, huszonöt alkotó gyűlt össze. A Vajdasági Képzőművészeti Kör tagjai: Kenyeres Ivanka (Magyarkanizsa), Kerekes Sándor (Szabadka), Pekla Antal (Magyarkanizsa), Víg László (Magyarkanizsa), Kaszás T. Klára (Újvidék), Stanislava Letić (Ruma), Janko Laco (Nagybecskerek), Kler Josip (Cservenka), Anatolij Ivakin (Belgrád), Ivan Karagilovski (Cserépalja – Crepaja), Srećko Radulović, (Mitrovica), Braco Azarić (Nagytószeg – Novi Kozarci), Janko Piljak (Belgrád), Smiljana Šalgo (Nagykikinda), Gordana Blagojević (Nagykikinda), Ivan Šarčević (Szabadka), Aleksandar Oklobdžija (Magyarkanizsa), Remete István (Magyarkanizsa), Zoran Draganić (Ruma), Csobanov Márta (Magyarkanizsa), Snežana Kujundžić (Szabadka), Marija Hadžalić (Szabadka), Ivana Dulić (Szabadka), Ana Vukov (Szabadka) és Mészáros Szabó Edit (Szeged) egytől egyig azon munkálkodtak, hogy maradandót hagyjanak maguk után a háromnapos munka során. Az elkészült képekből egyet-egyet a képtárnak adományoztak, ami meglepő módon eddig nem rendelkezett saját alapgyűjteménnyel. Most már, hála a művészeknek, ez is megváltozott.

Kenyeres Ivanka, a Képzőművészeti Kör vezetője elmondta, hogy boldogsággal tölti el az, hogy hozzá tudnak járulni a gyűjtemény létrejöttéhez, és hogy egy kis Vajdaság jött össze a festők által, egy multietnikumú és multikulturális közeg, amely nagyon jól megérti egymást, mert valamennyien a festőművészet nyelvén beszélnek.

Dobó Tihamér most lenne nyolcvanéves, halálának pedig harmincadik évfordulója van ebben az évben. A sokak által ismert, és róla legendákat, emlékeket őrző kanizsaiak most már joggal mondhatják, a képtárnak saját gyűjteménye is van, nemcsak kanizsaiak által, hanem széles körben őrzik emlékét, tisztelettel adóznak tehetsége előtt.

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatónője, Nadrljanski Tornai Erika kifejtette, hogy céljuk az, hogy gazdagítani tudják az állományt, hiszen egy saját önálló tárlat jó arra, hogy bemutassák a közönségnek, de máshová is elvihetik azt.

A művésztelep ötlete már régóta megfogalmazódott az intézmény vezetőségének fejében, hiszen idén Dobó Tihamér-év van. Egy művészteleppel szerettünk volna emlékezni rá és tisztelegni a munkássága előtt. Egész évben dolgoztunk azon, hogy pályázati forrásokat találjunk rá, és így, az év végére sikerült eszközöket találni – igaz, hogy szerény körülmények között, de létrehozhattuk ezt a művésztelepet a Vajdasági Képzőművészeti Kör segítségével. A támogatóink a helyi önkormányzat, a Tartományi Oktatási Közigazgatási Jogalkotási és Nemzeti Kisebbségi Nemzeti Közösségi Titkárság.

Ez a művésztelep az első lépcső ahhoz, hogy a galéria rendelkezzen egy saját, állandó gyűjteménnyel. Szeretnénk, ha a Dobó Tihamér Képtár egy különösen fontos szigete, elkerülhetetlen állomáshelye lenne nemcsak a magyarkanizsai község, hanem a régió kulturális életének is. Továbbá, hogy nemcsak befogadjunk munkákat, hanem hogy színtere is lehessen a művészi alkotásoknak, az alkotómunkának – ezt a célt szerettük volna elérni ezzel a művészteleppel, és reméljük, hogy hagyomány lesz majd belőle – mondta az igazgatónő.