Újra megnyílik a Cortex

Új helyszínen, új tulajdonosokkal várja vendégeit a szabadkai művészklub

Seregély Orsolya

2017. december 5., 11:30 >> 2017. december 5., 12:31

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A két tulajdonos

A két tulajdonos

Amikor bezárt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészklubja – amelyet Hajdú Tamás és Bezzeg Gyula vezetett –, mindenki érezte, hogy a művészeti élet egyik fontos közösségi színtere szűnt meg.
Ez az állapot egészen eddig tartott, amikor két fiatal hölgy, Kabaji Stella és Pintér Nikoletta belevágtak a nagy feladatba, mertek nagyot álmodni, és így december 15-én a Gombkötő utca közepe táján, a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 2-es szám alatt megnyílik a Cortex, új helyen, új tulajdonosokkal. A tervekről, a kezdetekről és a célokról a két újdonsült tulajdonossal beszélgettünk.
Hogyan jött az ötlet, hogy az előző Cortex bezárta után ti ezt szeretnétek újra megnyitni?
Pintér Nikoletta: – A régit vittük volna tovább, de sajnos erre nem volt lehetőség, így költöztünk új helyre, és megpróbáljuk a korábbi hely hangulatát, lelkét áthozni ide.
Kabaji Stella: – Igazából ez az egész ötlet onnan jött, hogy mi ezt Nikivel már régóta szerettük volna megvalósítani. Most adott volt a lehetőség, és mindent beleadunk abba, hogy ez megvalósuljon, és olyan hangulata legyen, mint a régi Cortexnek. Sok dolgot át is hozunk, és a korábbi alapítók, Hajdú Tamás és Bezzeg Gyula is áldását adta az ötletünkre, ami nagyon fontos volt számunkra, anélkül nem is kezdtünk volna bele.
Két lánynak nehéz új vállalkozást nyitnia Szabadkán?
P.N.: – Nem. Tökösnek kell lenni hozzá. Csak akarni kell, meg bátornak kell lenni. Persze, ha valaki először csinál ilyet, akkor mindenképp nehéz, de nem kell megijedni.
K. S.: – Ezt bárki meglépheti. Nehéz, nemcsak két lánynak, hanem bárkinek, hiszen teljesen új helyzetbe csöppentünk bele, először vagyunk tulajdonosok. Szerencsére rengeteg segítséget kapunk a szülőktől, barátoktól, szóval eddig minden jól halad.
P.N.: – Tamás és Gyula is sokat segít. Ezúton is szeretnénk kinyilvánítani, hogy mennyire hálásak vagyunk nekik a sok támogatásért.
Mikorra tervezitek a nyitást?
P.N.: – December 15-én, pénteken lesz a nyitás, ami egy nagy Malom Fesztivál After buli lesz, ahol Színészkoncert is lesz, továbbá fel fog lépni a Csángálló is. Ez lesz a nagy Cortex újra nyitó buli. 16-án, szombaton is szeretnénk az ünneplést folytatni, DJ Aadammel. A név marad, reményeink szerint a hangulat is.
Miben lesz ez a hely más?
P.N.: – Továbbra is művészklubnak fogjuk fenntartani, mivel a Cortex a Kosztolányi Dezső Színház művészklubja volt, ezért is volt a színház udvarában maga a hely. Most ugyan már nem vagyunk a színház udvarban, de a színészek már a magukénak érzik a helyet. Persze, minden színészt, művészt várunk.
K. S.: – Mindenkit várunk, hiszen itt mindenki ugyanúgy megtalálja a helyét. A Cortex mindig is olyan hely volt, ahová mindenki el tudott menni, és jól tudta érezni magát. Nemcsak művészeket, hanem művészet-kedvelőket is várt, és várunk is.
Milyen programokkal készültük a továbbiakban?
P.N: – Hasonló programokkal készülünk, mint amilyenek a régi Cortexben voltak. Sok koncertet szeretnénk, a népzenei motívumot is megtartanánk, a Malom Fesztiválosokkal is szeretnénk összefogni, valamint vetítéseket is szeretnénk.
K. S.: – Slamesekkel is beszéltünk már, tehát alakulnak az események, bár minden idővel kiderül majd, most a felújítás a fontos. Vannak terveink, de majd alakul, hogy milyen eseményeket fogunk rendezni.
Hiánypótló lesz az új Cortex?
P.N.: – Mindenképp!

Munka közben

Munka közben


Mi van maradt még hátra a felújításból?
K. S.: – Épül a pult, és festjük a falakat, tehát már közeledünk a végéhez. A berendezés a kisebb feladat, a nagyobb munkálatokkal pedig már végeztünk.
P. N.: – Apróbb dolgok, szépítések maradtak még. Várjuk Oláh Dórit és Lakk Róbertet, ők fogják a falakat dekorálni. Sajnálom, hogy vége a felújításnak lassan, hiszen mindent a saját kezünkkel csináltunk, vagy a barátainkkal, és nagyon jó élmény ez. Természetesen a nyitást is várjuk, ez nem kérdés.
Van olyan élmény, ami meghatározó volt ezen a hosszú úton?
K. S.: – Volt egy pár, nem is tudom, melyiket emeljem ki. Mondjuk, amikor kivettük a helyet, és kézhez kaptam a kulcsokat, akkor nagyon örültünk Nikivel, még ha ő ekkor Budapesten volt is, az egy nagy közös öröm volt.
P.N.: – Az összes közös munka hatalmas élmény volt.
K. S.: – Érdekes volt az is, hogy például vasárnaponként, amikor más pihent, mi Nikivel téglát pucoltunk a pulthoz.
P. N.: – Vagy amikor szombat esténként, amikor hallottuk a bulizókat a hely előtt elmenni, mi pedig bent fúrtunk, faragtunk vagy éppen falat bontottunk, építettünk, az is érdekes volt, de megérte. Stellával arra jutottunk, hogy ez minden bulinál többet ér.
K. S.: – Kiemelném még azt, amikor kivettük a helyet, és beléptem, éreztem már az elején, hogy ez egy jó hely lesz, és ahogy múlt az idő, haladtunk a munkával, annál jobban láttuk és éreztük, hogy ebből tényleg lesz valami.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2018     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap