2024. április 18., csütörtök

Trump telefonon tárgyal több közel-keleti vezetővel Jeruzsálemről

Több közel-keleti vezetővel is tárgyal kedden Donald Trump amerikai elnök, mielőtt várhatóan bejelenti az izraeli amerikai nagykövetség székhelyének esetleges Jeruzsálembe történő áthelyezésével kapcsolatos döntését.

Trump tárgyalt, illetve tárgyalni fog Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Abdullah jordániai királlyal - közölte Sarah Sanders fehér házi szóvivő.
Egy magas rangú kormányzati vezető szerint Trump várhatóan szerdán ismét elhalasztja a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, de hangsúlyozni fogja, hogy ez a szándéka. A Reuters brit hírügynökség által idézett, nevének elhallgatását kérő illetékes szerint várható, hogy Trump bejelenti: az Egyesült Államok el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.
Az Egyesült Államok, a Palesztin Hatóság, Szaúd-Arábia, Törökország és az Arab Liga után kedden Haider el-Abádi iraki kormányfő is közölte, hogy kormánya ellenzi az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő költöztetését, és figyelmeztetett egy ilyen döntés várható következményeire.