2024. április 25., csütörtök

Öngyilkossággal fenyegetőzött a volt grúz elnök

Mikheil Szaakasvili ukrán ügyészek elől menekült fel egy ház tetejére

Gyorsan drámai fordulatot vett az a házkutatásnak induló akció, amelyet ukrán ügyészek indítottak kedd reggel Mikheil Szaakasvili volt grúz elnök kijevi házánál.

A nyáron még Magyarországon nyaraló Szaakasvili ugyanis nem engedte be őket a lakásába, sőt, a háztetőre menekült, ahol azzal fenyegetőzött, hogy leugrik. Erről élőben is tudósított a Facebookon A tetőn állva többek között aztmondta, hogy el akarják őt rabolni, mert kiállt az ukrán nép védelme mellett, és arra kérte a rendőröket, hogy ne teljesítsék az utasításokat.

Az Independent arról írt, hogy több mentőegység is a helyszínre vonult és tárgyalni kezdtek a politikussal, végül a grúz Ajara TV szerint sikerült letartóztatni Szaakasvilit.

Az egykori odesszai kormányzó egy ideje harcban áll korábbi szövetségesével Petro Porosenko ukrán elnökkel, aki idén el is vette az állampolgárságot Szaakasvilitől. A volt grúz elnök a letartóztatása előtt azt írta egy közleményben, hogy félretéve korábbi ellentéteiket, Porosenko és Vlagyimir Putyin orosz elnök megegyezett abban, hogy Szaakasvilit hamis bizonyítékok alapján letartóztatják, ezzel lepleznék az ukrán elnök korrupciós ügyeit.