2024. április 25., csütörtök

Tillerson: az USA továbbra is "erősen elkötelezett" európai szövetségesei mellett

Az Egyesült Államok továbbra is "erősen elkötelezett" az európai országokkal régóta fennálló szövetsége mellett, mely a közös értékeken és célokon alapul - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden Brüsszelben.

Az európai szövetségesek fontos szerepet játszanak a közös biztonsági célkitűzések elérésében, a kontinens országainak azonban jobban ki kell venniük a részüket a terhek megosztásából - hangoztatta az amerikai diplomáciai vezetője, miután tárgyalást folytatott Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel.

A tárcavezető a NATO kétnapos külügyminiszteri találkozójára érkezett Brüsszelbe, ahol kedden az uniós kollégáinak informális tanácsülésén is részt vesz, illetve mások mellett a belga kormányfővel is egyeztet.

Szijjártó: Európa biztonságához erős együttműködés szükséges az Egyesült Államok és az Európai Unió között

Európa biztonságához és versenyképességéhez erős együttműködés szükséges az Egyesült Államok és az Európai Unió között  a többi között a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben kedden.

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter - miután részt vett Rex Tillerson amerikai  külügyminiszter, Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és a tagállamok külügyminiszterei közös munkaebédjén - kiemelte: az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzése nélkül nem lesz béke és biztonság sem Európában, sem a környező országokban sem, ugyanis a terrorszervezet rettegésben tartja Európa szomszédságát, az unió térségét is.

Kijelentette, hogy Magyarország büszke arra, hogy azon 28 ország közé tartozik, amelyek részt vesznek az Iszlám Állam ellen létrejött nemzetközi koalíció munkájában, nemrégiben pedig úgy döntött, hogy 150-ről 200-ra emeli a térségben szolgálatot teljesítő katonáinak számát - közölte a miniszter.