2024. április 20., szombat
FEKETE MIHÁLY EMLÉKVERSENY

A legjobb ifjú matematikusok versenyeztek

A Kaposvárra eljutott vajdasági középiskolások

A Kaposvárra eljutott vajdasági középiskolások

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban a hétvégén tartották meg a Fekete Mihály Emlékversenyt, amelynek során tizenötödik alkalommal mérték össze tudásukat a vajdasági általános iskolák és középiskolák matematikát kedvelő diákjai. A zentai városháza dísztermében szombat este megtartott zárórendezvény a gimnázium diákjainak alkalmi zenés irodalmi összeállításával kezdődött, majd Csikós Pajor Gizella, a tehetséggondozó igazgatónője köszöntötte a versenyzőket és ismertette az eredményeket. A versenyt összegezve elmondta, hogy a selejtező 350 feladatbeküldőjéből 124-en nyertek meghívást a szombati döntőbe. A zentai versenyről a 25 legjobb tanuló 2018 márciusában Kaposváron a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen képviseli majd a vajdasági magyar középiskolásokat, a 20 legjobb általános iskolás tanuló pedig a nyolcadik osztályosok számára meghirdetett megmérettetésen vehet részt, amit Szabadkán rendeznek meg.

A számos díjazott mellett a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium Ingenium Alapítványa az évfolyamok legjobb eredményt elérő versenyzőit is díjban részesítette, név szerint az ötödik osztályosok mezőnyében Dobó Ármint, a hatodikosok közül Erdélyi Nimródot, a hetedikes Kőműves Emesét, a nyolcadikos Kovács Alexet, valamint Fodor Gábor 9-es, Kratok Gyula 10-es, Szögi Roland 11-es és Illés Tamás 12. osztályos tanulót.

A Fekete Mihály Emlékverseny az egyetlen vajdasági szervezésű és szintű matematikaverseny, amelyen csak magyarul tudó diákok vehetnek részt. Az emlékverseny nemcsak versenyzésre ad alkalmat, hanem barátkozásra és új ismeretek szerzésére is. Minden évben rangos meghívott tanárok tartanak előadást érdekes matematikai témákról.

A verseny névadója Fekete (Schwarz) Mihály (1886–1957) zentai születésű matematikus, aki Fejér Lipót tanítványa, Neumann János tanára volt.