2024. április 16., kedd

Ugyanúgy helyt tudnak állni

Tanácskozás a fogyatékkal élő munkaerő foglalkoztatásáról

A megváltozott munkaképességűek munkáltatásáról tartottak tegnap kerekasztal-beszélgetést Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban a fogyatékkal élők világnapja alkalmából. A tanácskozáson olyan vajdasági vállalatok és klaszterek képviselői vettek részt, akik a fogyatékkal élők munkaerő-piaci integrációját, munkáltatását hivatottak elősegíteni.

Jelenleg több mint hétezer fogyatékkal élő személy szerepel a munkaközvetítő szolgálat nyilvántartásában. A fogyatékkal élők legfőbb problémája, hogy leginkább a nehéz és kevésbé fizetett munkahelyeken tudnak elhelyezkedni, ha egyáltalán munkához jutnak, legtöbbjük ugyanis észrevétlen marad, így az üzleti szférán kívül esik.

A munkáltatók szemszögéből az akadályokkal teli kommunikáció okozza a legnagyobb problémát. A munkaadók sokszor mindössze segédmunkásként alkalmazzák ezeket a személyeket, mivel keveset tudnak sérült társaik képzettségéről és munkabírásáról. Mindennek egyik oka az oktatás és a munkáltatás közötti szakadék, a fogyatékkal élő személyek ugyanis tanulmányaik befejezése után egyből a munkapiac kihívásainak kényszerülnek megfelelni – véli Miljana Stojšić Stojanovska, a Vajdasági Munkáltatók Uniójának elnöke.

A munkaadók – mint elhangzott – leginkább segédmunkásként alkalmazzák a fogyatékkal élőket (Fotó: Dávid Csilla)

A munkaadók – mint elhangzott – leginkább segédmunkásként alkalmazzák a fogyatékkal élőket (Fotó: Dávid Csilla)

– Havonta legalább egyszer kellene beszélgetni erről a témáról, nem csupán a fogyatékkal élők nemzetközi napján. Nagy a kiegyensúlyozatlanság a munkaadók és a fogyatékkal élő személyek között. A munkaadó egyetlen célja, az hogy számára a munkavállaló nyereséget hozzon. Ha sikerül megfelelő üzleti légkört teremteni, akkor valószínűleg sokkal könnyebben juthatnak munkahelyhez, nemcsak a fogyatékkal élők, hanem más személyek is – mondta Miljana Stojšić Stojanovska.

A péterváradi Pobeda Zara fémipari vállalat jó példája a fogyatékkal élők sikeres foglalkoztatásának.

– Jelenleg kilenc fogyatékkal élő személyt foglalkoztatunk. Mikrovállalkozás vagyunk, számunkra fontos, hogy folyamatosan munkaerőt biztosítsunk a vállalat fejlődése érdekében. A fogyatékkal élő személyek megbízható és lojális munkaerői a vállalatunknak. Problémáink nincsenek, mivel alkalmazottaink képzettek, jól végzik a munkájukat, termelékenységük nem marad el az egészséges kollégáktól – mondta Sandra Pašćan, a vállalat munkatársa.

A tartományi titkárság a jövőben is támogatni fogja azokat a vállalatokat, amelyek megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztatnak. A múlt évben több mint 20 millió dinárt fektettek be ezen vállalatok működésébe annak érdekében, hogy javítsanak a fogyatékkal élők helyzetén. A munkahely akadálymentesítését, a fogyatékkal élők képzését, valamint gépek, felszerelések és nyersanyagok beszerzését támogatja a tartományi titkárság – mondta Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár.

E munkavállalói rétegnek a kapacitása azonban többnyire kihasználatlan. A vállalatok társadalmi felelősségvállalása és az esélyegyenlőség biztosításának gyakorlata hazánkban még gyerekcipőben jár.

– A társadalmi vállalkozásokról szóló törvény kidolgozása még folyamatban van. Jelenleg mintegy ezer olyan vállalkozás van minálunk, amely a társadalmi vállalkozás elvei alapján működik. Az idén alakult meg az a munkacsoport, amelynek feladata definiálni ezen kérdéseket és feladatcsoportokat – mondta Siniša Tešić, a Vajdasági Társadalmi Vállalkozások Szervezetének képviselője.