2024. április 19., péntek
FIAT AUTÓGYÁR

Mától ismét dolgoznak

A Fiat Chrysler autógyár (FCA) munkásai tegnap kényszerpihenőt tartottak az alkatrészek leszállításának problémái miatt, ma azonban folytatják a gyártást – közölte Zoran Stanić, a Függetlenség üzemi szakszervezet elnöke.

„Pénteken arról értesítettek bennünket, hogy gondok vannak a Lengyelországból érkező teherautó-alkatrészek leszállításával. Ezeket Magyarországon keresztül juttatják el hozzánk, szomszédunknál azonban a havazás miatt akadozott a forgalom. Az alkatrészhiány miatt hétfőn szünetelt a termelés, de mára normalizálódik, s mindkét váltás munkásai a gyárcsarnokokban lesznek” – mondta Stanić.

Zoran Marković, az Önálló szakszervezet vállalati vezetője elmondta: a beszerzőkkel való gondok miatt az idén kétszer szünetelt egy-egy váltásban a termelés. November 21-e és 30-a között „az idei termelési tervvel való összehangolás” miatt nem dolgoztak, s hamarosan következik még egy nagyobb szünet: a téli ünnepek időszakában, december 19-e és 2018. január 7-e között sem gyártják a járműveket.
Marković szavai szerint a munkások szorongva várják az FCA jövő évi termelési tervének közzétételét, azaz hogy 2018-ban marad-e az idei és a tavalyi termelési szint, az évi 85 000 autó.
A szakszervezet elnöke emlékeztetett arra, hogy az autógyárban dolgozók bérét a nyáron 3,15 százalékkal emelték, januári fizetésük pedig, amit februárban kapnak kézhez, 6,39 százalékkal lesz magasabb a mostaninál. Ebben a sztrájk után, júliusban állapodtak meg a vállalat vezetőségével – Ana Brnabić kormányfő közvetítésének köszönhetően. A béremelés után a termelésben dolgozók legkisebb fizetése 42.250 dinár lesz.