2024. április 26., péntek

Isten szavát továbbadni

A Mária Rádió idén első alkalommal megszervezi a többgyermekes családok Mikulását

Isten szavát továbbadni, ez a Mária Rádió küldetése a világban. A Mária Rádió szabadkai stúdiójában (Matija Gubec utca 8–10.) jártunk, ahol Palatinus István atyát, a szerbiai magyar Mária Rádió műsorainak igazgatóját kérdeztük a vallási jellegű rádió múltjáról, működéséről és műsorairól.

– A Mária Rádió Olaszországban, a milánói egyházmegye területén jött létre, Emmanuel Ferrario kezdeményezésére, aki beteg feleségének akarta biztosítani, hogy bekapcsolódjon a szentmiseünneplésbe – beszélt az atya a rádió elindulásának kezdetéről. – A rádió nem az egyház hivatalos intézményének a médiája, ez a Vatikáni Rádió. A világiak kezdeményezésére, mondhatnánk, mintegy alulról jött létre a Mária Rádió. Ferrario úr és felesége nagy Mária-tisztelők voltak, ezt a művet a Szűzanya oltalma alá helyezték, hogy a rádió Mária hangjaként jelenjen meg a világban. Mária életpéldája nem önmaga előtérbe helyezését jelenti, hanem igazi értelmét a fián keresztül éli meg. Így a Mária Rádió is nem önmagáért van, nem önmagával akar betelni, hanem, és ez a jelszava is, az a rádió, amely „Krisztust adja neked”.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Palatinus atya elmondta, hogy a Mária Rádió egy laikusokból, tehát nem papokból, álló civil szervezet, de, hogy a műsor összhangban legyen a katolikus tanítással bármelyik országban, amikor létrejön, a helyi lelki püspököktől kér egy pap műsorigazgatót.

A szerbiai Mária Rádió megalakulásáról a következőket mondta:

– 2004/2005-ben indult el Szerbiában, és ami nagyon érdekes, hogy magyar nyelven Európában itt a mi vidékünkön, Újvidéken szólalt meg először a Mária Rádió. Ekkor még nem volt Magyarországon, Erdélyben, Felvidéken. Magyarországon két évre rá jött létre a Mária Rádió. A szerbiai Mária Rádió magyar főszerkesztősége azóta áttért Újvidékről Szabadkára, emellett még van két helyi jellegű stúdiónk, Újvidéken és Muzslyán.

A rádió nem kereskedelmi médium, az adások alatt nem hallhatóak hirdetések, így a hallgatók adományaiból tartja fenn magát, valamint a magyar Mária Rádiók is segítik egymást. Így az anyaországban többször szerveztek gyűjtést a szerbiai magyar Mária Rádió számára. Mivel a rádió nonprofit szervezet, ezért mindössze négy fizetett munkatársa van a szerkesztőségnek. A rádió dolgozóinak alapbázisát az önkéntesek teszik ki, itt elsősorban a püspök atyákat, a papokat, szerzeteseket, szerzetesnőket kell megemlíteni, de számos világi személy dolgozik még a rádióban önkéntesként.

A rádió magyar nyelvű műsortematikájáról megtudtuk, hogy a rádióhallgatók elsődlegesen evangéliumi üzeneteket hallhatnak, amibe beletartozik az imádság és a szentmise. A műsorszerkesztés másik fontos rétege az életformálás vagy az életvezetés. Ennek keretében van egészségügyi műsoruk is, valamint pszichológus is beszél a rádióhallgatóknak. A műsorszerkesztéskor fontosnak tartja azt is, hogy a magyar kultúrának is teret szenteljenek, így nemzetünkhöz fűződő ünnepeinknek, verseknek és magyar népmeséknek is teret biztosítanak. Zenei repertoár tekintetében pedig nem csak egyházi énekeket játszanak le, hanem olyan könnyűzenei dalokat is, amelyek Istentől ihletettek és pozitív életképet sugároznak.

Palatinus atyától megkérdeztük, hogy a Mária Rádió hogyan készül az adventi időszakra és az ünnepekre.

– A Mária Rádió idén első alkalommal megszervezi a többgyermekes családok Mikulását, mikulásozni fogunk majd itt a Mária Rádión belül. Kedden (ma) 17 órakor eljön hozzánk a Mikulás és ide hívjuk a családokat, hogy hozzák el kisgyermekeiket. Nagyon szép műsort készítettek a munkatársaink – mondta beszélgetőtársunk, a karácsonyi programról pedig elárulta, hogy december 22-én megszervezik a városháza dísztermében a Mária Rádió karácsonyi koncertjét, ahova Vajdaságban élő énekcsoportokat hívtak meg. – Ide tartozik még a hajnali miséknek a közvetítése, ezek általában 6 órakor vannak, és ezekbe mi is bekapcsolódunk. Fontos még megemlíteni, hogy műsorvezetésünk lehetővé teszi azt, hogy azok a családok, közösségek, emberek, akik nem ismerik a keresztény hagyományainkat, kultúránkat, a Mária Rádió vezetésével ötleteket kapjanak egy egyházi ünnep családon belüli megéléséhez – mondta Palatinus István atya.

A Mária Rádió Szabadkán az FM 90,7 Mhz-en, Újvidéken az FM 90,0 Mhz-en, míg Zomborban az FM 95,7 Hhz-en hallgatható, de az adás a rádió honlapján és mobilapplikációján is követhető.