2024. április 19., péntek

Méz- és borkóstoló Óbecsén

Méz és bor címmel szombaton harmadik alkalommal tartottak Óbecsén kóstolóval egybekötött kiállítást a Than Emlékházban. A Than Fivérek Értelmiségi Kör mezőgazdasági és környezetvédelmi szakcsoportjának szervezésében a rendezvényen a község méhészei és borászai mutatták be termékeiket – mézeket, méztermékeket, ismert és különleges borfajtákat – a közönségnek.

A méhészek a méz mellett egyéb méztermékekkel is előrukkoltak(Fehér Rózsa felvétele)

A méhészek a méz mellett egyéb méztermékekkel is előrukkoltak(Fehér Rózsa felvétele)

Dr. Molnár Viktor, a Than Fivérek Értelmiségi Kör mezőgazdasági és környezetvédelmi szakcsoportjának vezetője szerint van jövőjük a helyi minőségi termékeknek, csak az emberek az elmúlt évtizedekben megfeledkeztek arról, hogy a szomszédságukban is készül finom sajt, túró, méz és egyéb termék. Éppen ezért a szervezők célja, hogy közvetlen kapcsolat alakuljon ki az eladó és a vevő között.

Szerda András szervező elmondása szerint egyre több a hobbiborász a községben, s a képzéseknek és visszajelzéseknek köszönhetően évről évről jobb minőségű termékeket kóstolhatnak a látogatók. A termelők a kiállítás előtt ezúttal is hallhattak két szakmai előadást: Horváth László temerini borász és nemzetközi borbíró az újbor kezeléséről beszélt, Lackovics Károly pedig Bajsa és környéke szőlészeti és borászati múltját és jövőjét ismertette.