2024. április 18., csütörtök

Ünnepeltek a rezesek

Negyvenéves a Doroszlói Fúvószenekar

December 2-án tartották a Doroszlói Fúvószenekar negyvenéves fennállásának ünnepét. Az egybegyűlteket, a vendégeket a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület zenei szakosztályának vezetője, Csernicsek József köszöntötte. A program elején egyperces csenddel emlékeztek meg az elhunyt zenésztársakról.

Tartalmas és hangulatos műsorban zeneszámokkal és az archív fotókkal számoltak be a fúvószenekar egykori és jelenlegi tevékenységéről. A Doroszlói Fúvószenekarban a következő hangszerek szerepelnek: trombita, szárnykürt, klarinét, esz klarinét, fuvola, tenor szaxofon, alt szaxofon, szoprán szaxofon, tenorkürt, helikon (nagybőgő), nagydob, kisdob, cintányér, csörgő.
Egyebek mellett elhangzott, hogy a fúvószenekar megálmodója és alapítója id. Csernicsek József volt, aki 1940. október 6-án született Doroszlón. A sors úgy hozta, hogy Púlára került, és már kamaszkorában tagja lett az ottani városi fúvószenekarnak. Már abban az időben motoszkált fejében a gondolat, hogy ha egyszer hazakerül Doroszlóra, akkor újraalakítja a zenekart, tekintettel arra, hogy a faluban hagyománya van a fúvószenének. A tanítóképző befejezése után visszatért szülőfalujába. Róka Imrével együtt előbb a zombori városi fúvószenekart erősítették, majd a régi álmot tettek követték és elkezdték Doroszlón is verbuválni az amatőr, zenélni vágyó embereket.
Megkezdődtek a próbák, Róka Imre a fafúvósokkal, Csernicsek József a rézfúvósokkal foglalkozott. Huszonhárom zenésszel alakult meg a Doroszlói Fúvószenekar 1977-ben. Ebben az évben már egy televíziós fellépése is volt a zenekarnak az Újvidéki Televízió Tudás hatalom című mezőgazdasági műsorában.
Kezdetben Kokotović Bogdan, a helyi közösség akkori titkára sokban hozzájárult az anyagiak beszerzéséhez, hogy a zenekar működni tudjon. Köszönet illeti Predrag Rakonjacot, akinek jóvoltából a zenekar háromfajta egyenruhát kapott. A zenekar eleinte indulókat muzsikált, majd elvállalták a Gyöngyösbokréta néptáncegyüttes kíséretét is. Később, amikor már összeszokottabbá vált a zenekar, a változatosság kedvéért dr. Rohacsek Sándor segítségével megpróbálkoztak tánczenével is.
A néptánccsoport kíséretét nem mindig tudta teljes létszámmal megoldani a zenekar. A kisebb létszámú zenekarnak több vezetője is volt: id. Csernicsek József, id. Zámbó János, ifj. Csernicsek József, Bártol Lajos, Kopacsek József. 2010-ben id. Csernicsek József halála után két unokája, Csernicsek Ervin és Csernicsek Edvin vette át a zenekar vezetését. Ők jelenleg az újvidéki Zeneakadémia harmadéves hallgatói, és az ott szerzett tudásukat próbálják átadni a zenekar többi tagjának. Tanulmányaik miatt nem mindig tudják vállalni a tánccsoport kíséretének vezetését, ilyenkor azt Király Szilárd veszi át.
2008-ban id. Csernicsek József fiatal tagokkal bővítette a zenekart, amely a művelődési egyesület 70. évfordulójára rendezett ünnepségen mutatkozott be először. Ekkor a zenekar újra huszonhárom tagból állt. Ekkor az indulók mellett már keringőkkel és táncdalokkal is felléptek. A tánccsoportok kíséreteként részt vettek községi, körzeti, vajdasági és országos szemléken. Minden évben részt vesznek a Gyöngyösbokréta Fesztiválon, a zenekar három esztendőben önállóan is fellépett a Durindón.
1989-ben nagy öröm érte a zenekart, mert lehetőséget kaptak, hogy az utókor számára hanganyagot készítsenek. A felvételre egy szabadkai stúdióban került sor. A hangszalag a Rezesbanda címet viseli és a mai napig nagyon népszerű, környékünkön és külföldön szintén.
A zenekar a határokon túl is bemutatkozott. Jártak több helyen, Németországban, Magyarországon, Horvátországban, Szlovákiában. Környékbeli fellépéseket is szívesen vállalnak, például nagyon büszkék rá, hogy az idén felléptek Kupuszinán, a Fúvószenekarok 11. Nemzetközi Fesztilválján.
Kiváló az együttműködésük a település valamennyi egyesületével és civil szervezetével. A műsor végén Csernicsek József emléklapot adott át a Doroszlói Fúvószenekar egykori és jelenlegi tagjainak, továbbá köszönetet mondott valamennyi közreműködőnek és támogatónak. Külön kiemelte Pelt Ilona személyét, akinek a segítségével jutottak anyagi forráshoz, ezáltal megrendezhették jubileumi műsorukat. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap támogatta.