2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – KISHEGYES

A Szabadkai Liga a cél

A Topolyai Liga középmezőnyéből szeretne feljebb jutni a kishegyesi Egység – Állandó szponzor nélkül, önkormányzati támogatásból egzisztál a klub – Játékoshiánnyal küzd az Egység – Élet egy
Az Egység csapata (a szerző felvétele)

Az Egység csapata (a szerző felvétele)

A kishegyesi Egység labdarúgói jelenleg a Topolyai Ligában játszanak. Az előző idényben még a Szabadkai Ligában fociztak, de sajnos pénz- és játékoshiány miatt ide szorultak vissza. A csapat egyelőre még ismerkedik ezzel a ligával, amely sokkal durvább annál, amit megszoktak. A klub elnöke, Rápóti Zsolt arról számolt be lapunknak, hogy az őszi idényt igen rosszul kezdték.

– Hatalmas ambíciókkal indultunk neki a 2016/2017-es versenyév tavaszi idényének, legalább 30 pontot szerettünk volna gyűjteni. Ezért erősítést hoztunk a klubba, aminek ára volt. Sajnos a 30-ból csak 17 pont jött össze, ami nem rossz, viszont kiestünk a körzeti Szabadkai Ligából. Nem valósítottuk meg a tervünket, az idehozott játékosok pedig elhagytak bennünket a pénzhiány miatt. Az őszi idénynek így 5-6 kishegyesi játékossal néztünk elébe. Sikerült hoznunk 2-3 játékost, emellett korábbi helyi játékosokat beszéltünk rá, hogy játsszanak ismét. A bajnokság kezdetéig 13 játékost sikerült összegyűjtetünk, és innen kezdtünk építkezni – számolt be Rápóti.

A nehéz előzményeket követően az Egység mégis hozta az eredményeket. Az őszi idény utolsó mérkőzését is győzelemmel zárta a nála jóval erősebbnek számító Obilić ellen. Ezzel a szép szezonzáró mérkőzéssel a táblázat 8. helyén fejezték be az őszi idényt, 13 ponttal. A téli szünet alatt a klub átgondolja, hogyan tovább – fogalmazott az elnök.

– Meg kell fontolnunk, hogy hozzunk-e erősítésként néhány játékost. A célunk továbbra is a Szabadkai Ligába való feljutás, viszont ezzel a 13 ponttal érdemes nagyon átgondolnunk az új játékosok szerződtetését. Nem szeretnénk abba a hibába esni, amibe a tavaszi idényben: hoztunk játékosokat, mégsem sikerül elérni a célt, a pénz meg elmegy. Persze, a legjobbakat reméljük, egy olyan csapatot szeretnénk összeállítani, amellyel a tavaszi idényben 20 pontot tudunk gyűjteni – mondta Rápóti, majd arról is beszámolt, hogy heti két edzést tudnak összehozni. Az edző, Baranyi Béla szívesen tartana többet is, de a játékosok a munka vagy az iskola miatt nem érnek rá. A tavaszi idényre januárban kezdik meg a felkészülést.

Rápóti Zsolt

Rápóti Zsolt

Ami az anyagiakat illeti, az Egység nincs könnyű helyzetben. A csapatnak nincs állandó támogatója, egyedüli biztos pénzforrása a kishegyesi önkormányzat. Ebből az összegből viszont csak a bírókat, az orvost és a mérkőzések egyéb költségeit tudják fizetni. Az anyagi nehézségekhez is köthető a klub legnagyobb gondja, a játékoshiány.

– Húsz évvel ezelőtt nem volt gondunk a játékosokkal, az edző 25–30 játékos közül válogathatott. Most nincsenek játékosaink. Az őszi szezon utolsó mérkőzését úgy kezdtük, hogy egy játékos ült a cserepadon, noha három kellene, hogy legyen. Volt olyan mérkőzésünk is, hogy egy csere sem állt rendelkezésünkre. Az a mi problémánk, hogy az emberek elköltöznek, elhagyják a falut, és nincs játékos. Valahogy a középiskola után is itt kellene tartani a fiatal játékosokat – panaszolta az elnök, aki kevés esélyt lát arra, hogy sikerül állandó szponzort találni a csapatnak. A helyi cégek időnként adnak kisebb támogatásokat, de erre nem lehet alapozni. Így csak minimális költséggel tudnak egy-két játékost hozni, de ha lenne állandó szponzor, akkor komolyabb dolgok is számításban jöhetnének – fogalmazott Rápóti.

Ami magát a Topolyai Ligát illeti, az nemcsak Topolya és Kishegyes községeket fedi, hanem ide lett csatolva Verbász, Szenttamás és Óbecse is. Ez azt jelenti, hogy igen nagy konkurencia alakult ki ebben a hatodosztályú ligában, ahol 11 csapat játszik 10-10 mérkőzést. A kishegyesi klub elnöke szerint ez egy kimondottan durva liga, ahol egészen más mentalitás uralkodik, mint a Szabadkai Ligában.

– Ez a liga úgy működik, hogy üsd, vágd, szemet szemért, fogat fogért. Számunkra ez nagy újdonság, a Szabadkai Ligában ez nem így volt. De minden meccsből tanulunk valamit, és lassan hozzáedződünk ehhez a ligához. Sajnos, itt gorombának kell lenni, ezért is szeretnénk felsőbb ligába jutni, ahol a játékosok korrektek, és kulturáltan lehet játszani – fejezte be az elnök.