2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS

A Spartacus az új bajnok!

A Proleter zsinórban hat megszerzett bajnoki cím után veszítette el az aranyat – Élvezetes meccsek a Szabadkán megtartott zárótornán

Két hónapos versengés után szombaton rendezték meg a honi I. birkózóliga legfőbb eseményét, a rájátszásdöntőt, amelyet megelőzően csak egy kérdés lebegett a szurkolók előtt: a Spartacus második nekifutásra vajon térdre tudja-e kényszeríteni az utóbbi hat idényben verhetetlen Proletert? Az igazságot megvallva, bizonyos jelek már a liga kezdetén mutatták, hogy a nagybecskerekiek „átengedik” a bajnoknak járó serleget, mert nem szerződtették le 130 kg-ban azt az ukrán versenyzőt, Alekszandr Cserneckijt, aki tavaly megtartotta a Proletert az élen, s bizony minden jel arra utalt, hogy ez végzetes lehet. Hogy ez miért történt így, arról Vojislav Trajković edző nyilatkozott. „Néhány évvel ezelőtt még 8 milliós költségvetéssel rendelkezett a klub, most ez 2 millióra apadt. Cserneckij leszerződtetése csak erre az egy meccsre utazással, mindennel együtt mintegy 3000 euróra rúgott volna, a klubunk ezt az összeget jelenleg nem engedheti meg magának…”

A Spartacusban azonban idén nem számolták a pénzt, hiszen mindenképpen bajnoki címet akartak, méghozzá a klub történetében a 24.-et. Az elődöntők kapcsán csak momentumokat tudunk kiemelni, így például azt, hogy Nemanja Pavlović óriási csatában és nagy vita után legyőzte a válogatott Mihail Kajaiját, Csábi Valentin pedig legyőzte az aktuális országos bajnok Bajlovićot.

A bronzmeccs aztán kivételesen izgalmasra sikerült, s voltaképpen annyiba sűríthetjük be, hogy a tapasztalt Valdemar Štajer egy másodperces dekoncentrációján múlott az, hogy az újvidékiek meglepetésre megszerzik-e az érmet, mert 2:0-ra vezetett, s az első menet végén Aleksa Erski a hátára került, ezzel el is ment az összecsapás.

A döntőt úgy rendezték meg, hogy a legkisebb súlycsoport után a legnehezebbek következtek, így végül a klubelnök olimpiai és világbajnok Davor Štefanek léphetett szőnyegre, s ünnepeltethette magát a mintegy 500 néző előtt. Előtte azonban parázs összecsapások voltak, mert például Kolompár Szebasztián élete egyik legjobb meccsén vezetett a liga legeredményesebb versenyzőjévé kikiáltott Gazdag Krisztián ellen, Nagy Tamás csak a bírók szerint veszített Frísz Krisztián ellen, s ugyanígy járt Nemes Máté Aleksandar Maksimovićtyal szemben, mert az biztos, hogy nem ő volt a passzívabb, s néhány másodperccel a vége előtt a belgrádi határa csimpaszkodott, de a bírók szerint láb volt… Csábi a döntőben is bizonyította, idén sokat fejlődött, a világbajnok Nemes Viktor Csikós Norbertet is „kidobta” a szőnyegről, de Dejan Franjković tusgyőzelmével minden eldőlt. Ettől függetlenül Goran Sremac az utolsó párharcban hősiesen nekiment Štefaneknek, s óriási meglepetésre az első menetben vezetett ellene, de a második menetben egy másodperc figyelmetlenség elégnek bizonyult ahhoz, hogy a minden hájjal megkent ellenfele két vállra fektesse. Ezzel a Spartacus 5:3-ra nyert, s nyilván most egy ideig a szabadkaiak vitrinjében marad a bajnoki serleg, mert Sreten Damjanović megerősítette, hogy jövőre is marad ez a csapat: „Számomra ez a huszadik bajnoki címem a Spartacusszal, négyben nem volt részem. Ez a mostani titulus arról lesz emlékezetes, hogy idén is kemény, jó birkózást láthattunk, olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal.”

Bálint Zoltán, a Szerbiai Birkózószövetség közgyűlésének és a ligabizottságnak az elnöke így értékelte a ligát és a döntőt: „Az egész ligának gyakorlatilag az volt az értelme, hogy ezen az estén ilyen szép mérkőzéseket lássunk, mert valóban kivételes egyéni teljesítmények voltak. Egy nehéz döntő után a Spartacus megérdemelte a bajnoki címet. Ami a jövőt illeti, azt még nem tudjuk, hogy nálunk is tíz súlycsoport lesz-e. Én mindenesetre ezt szeretném, meg azt, hogy minél látványosabb meccsek legyenek, de ehhez jó csapatok is kellenek. Sajnos, a realitás most más, csak két jó csapatunk van. Láthatjuk a Tisza menti gárdákat is. A színvonalat csak úgy lehet emelni, ha az adott közösségek megértik, az élsporthoz pénz is kell…”

Most pedig jöhet a Mikulás, a Jézuska, a birkózók megérdemelt pihenőre vonultak. A legjobbaknak találka január 5-én, amikor Bulgáriában megkezdődnek a magaslati felkészülések!

Elődöntők

Spartacus–Novi Sad 6:2

Részeredmények, 60 kg: Gazdag–Simić 1:0 (tus az 1. menetben). 67 kg: Nagy T.–Lacković 1:0 (technikai tus a 2. menetben). 72 kg: Nagy Sz.–Vuković 1:0 (technikai tus az 1. menetben). 77 kg: Maksimović–Štajer 1:0 (tus az 1. menetben). 82 kg: Csikós 1:0 (k. n.). 87 kg: Tóth–Stankić 0:1 (1:5). 97 kg: Franjković–Miočinović 1:0 (tus a 2. menetben). 130 kg: Kajaija–Pavlović 0:1 (7:10).

Proleter–Partizan 6:2

60 kg: Kolompár–Karbulajev 0:1 (technikai tus a 2. menetben). 67 kg: Frísz–Dešić 1:0 (technikai tus az 1. menetben). 72 kg: Sremac–Velimirović 1:0 (9:2). 77 kg: Nemes M.–Erski 1:0 (technikai tus a 2. menetben). 82 kg: Nemes V.–Perišić 1:0 (technikai tus az 1. menetben). 87 kg: Csábi–Bajlović 1:0 (5:2). 97 kg: Perušić–Bulatović 1:0 (feladás). 130 kg: Krenjicki–Živanović 0:1 (tus az 1. menetben).

Bronzmérkőzés

Partizan–Novi Sad 4:4

60 kg: Karbulajev–Zeljković 1:0 (technikai tus az 1. menetben). 67 kg: Dešić–Lacković 1:0 (technikai tus az 1. menetben). 72 kg: Velimirović–Vuković 0:1 (1:5). 77 kg: Erski–Štajer 1:0 (2:2). 82 kg: Bajlović 1:0 (k. n.). 87 kg: Perišić–Stankić 0:1 (technikai tus a 2. menetben). 97 kg: Bulatović–Miočinović 0:1 (technikai tus a 2. menetben). 130 kg: Živanović–Pavlović 0:1 (3:4).

Döntő

Spartacus–Proleter 5:3

60 kg: Gazdag–Kolompár 1:0 (4:2). 67 kg: Nagy T.–Frísz 0:1 (1:1). 72 kg: Maksimović–Nemes M. 1:0 (1:1). 77 kg: Tóth–Csábi 0:1 (technikai tus a 2. menetben). 82 kg: Csikós–Nemes V. 0:1 (technikai tus a 2. menetben). 87 kg: D. Štefanek–Sremac 1:0 (tus a 2. menetben). 97 kg: Franjković–Petković 1:0 (tus az 1. menetben). 130 kg: Kajaija–Krenjicki 1:0 (technikai tus az 1. menetben).

Mikulás-kupa Felsőhegyen

Idén is megrendezték Felsőhegyen az utánpótláskorú fiatalok számára a hagyományos Mikulás-kupát. A főleg a környékről érkezett birkózópalánták jót versenyeztek, s legalább annyira élvezték a torna utáni bikapaprikást is.

Dobogósok, 2005–2008-ban születettek, 27 kg: 1. Mitrović Mihajlo (Zenta), 2. Miušković Nikola (Spartacus), 3. Petković Matija (Fruškogorac). 35 kg: 1. Berkec Dániel (Zenta), 2. Kostić Vuk (Radnički B.), 3. Kollár Márk (Potisje) és Mitrović Milana (Zenta). 38 kg: 1. Berkec Dejan (Zenta), 2. Paróci Rajmond (Spartacus), 3. Stojanović Žarko (Radnički) és Obradović Nebojša (Spartacus). 42 kg: 1. Vámos Antal (Zenta), 2. Krizsán Igor (Potisje), 3. Pócs Noé (Hercules) és Stokić Dušan (Radnički). 48 kg: 1. Tóth Dániel (Zenta), 2. Lukács Hunor (Spartacus), 3. Tóth Csaba (Zenta) és Miušković Branko (Spartacus).

2002–2004-ben születettek, 40 kg: 1. Oláh Tamás (Partizan M.), 2. Petrkanović David (Spartacus). 44 kg: 1. Gömör Péter (Zenta). 48 kg: 1. Berec Dávid (Potisje), 2. Pócs Előd (Hercules), 3. Szakács Andrej (Spartacus) és Kalmár Tamás (Zenta). 76 kg: 1. Földesdi Adrián (Spartacus), 2. Pintér Viktor (Hercules). 85 kg: 1. Vuković Mario (Hercules), 2. Kopunović Marko (Spartacus).