2024. április 16., kedd
KÉZILABDA – XXIII. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Skandináv átok

Magyarország Norvégiától és Svédországtól is kikapott – Szerbia máris továbbjutott
Klivinyi Kinga fájdalmas norvég „ölelésben” (Fotó: Beta/AP)

Klivinyi Kinga fájdalmas norvég „ölelésben” (Fotó: Beta/AP)

Mintha skandináv átok ülne a magyar női kézilabda-válogatotton: a Németországban zajló 23. kézilabda-világbajnokságon szombaton a címvédő Norvégiától, tegnap este pedig az előző nap Lengyelországtól vereséget szenvedő Svédországtól kapott ki Kim Rasmussen csapata. A fájóbb a norvégok elleni vereség volt, mert a 21:11-es félidő után máris elszállt minden magyar remény, s bár a svédek ellen két percig vezettek a magyarok, ezen a meccsen is futottak az eredmény után, és a végére megint a lövések minőségével volt a baj, másik részről pedig Gullden hetet vágott a magyaroknak. A magyarok számára (is) most szünnap következik, majd Argentína a következő ellenfél, s alaposan át kell gondolni a következőket, mert immár nincs túl sok lehetőség a hibázásra, ettől kezdve nyerniük kell Görbiczéknek.

Magabiztos, 43:23-as sikerrel kezdett Szerbia válogatottja Kína ellen. Ljubomir Obradović lányai már az első percekben valósággal lerohanták az ellenfelet, és rövidesen hat góllal vezettek. Ezt követően a kínaiak összekapták magukat, és méltóbb ellenfélnek mutatkoztak, ám a szerb fölény fokozatosan nőtt. A szünetben már tíz volt a különbség (21:11), s a játék képe a második félidőben sem változott, Szerbia végül 20 gólos különbséggel tudott nyerni.

Kamerun sem számított komoly ellenfélnek a szerbek számára (Fotó: Beta/AP)

Kamerun sem számított komoly ellenfélnek a szerbek számára (Fotó: Beta/AP)

A 2. fordulóban Szerbia Kamerun felett aratott a kínai meccshez hasonlóan fölényes diadalt. A mérkőzés forgatókönyve kísértetiesen hasonlított az előzőhöz, Sanja Damnjanovićék 9:0-s rohammal kezdtek, s tíz perc alatt eldöntötték a győztes kérdését.

A két győzelemnek köszönhetően Szerbia biztosította továbbjutását a D csoportból.

Bietigheim–Bissingen: Norvégia–Magyarország 30:22 (21:11)

EgeTrans Aréna, 3600 néző vezette: Hansen, Christiansen (Dánia).
Norvégia: Lunde, Grimbso, Skogrand 1, Mörk 7, Brattset 4, Kristiansen 2, Oftedal 4, Herrern 3, Löke 3. Arntzen 2, Solberg 3, Jacobsen 1.
Magyarország: Biró, Janurik, Bódi 3, Tóth, Görbicz 3, Mayer, Szöllősi-Zácsik 1, Schatzl 3, Szekeres, Kovacsics 2, Kisfaludy 2, Klivinyi, Kovács 3, Lukács 1, Hárfa 4.

Bietigheim-Bissingen: Magyarország–Svédország 22:25 (11:11)

EgeTrans Aréna, 3620 néző, vezette: Koo Bon-Ok, Lee Seok (Dél-Korea).

Magyarország: Bíró, Janurik, Kovacsics 3, Görbicz 3, Klivinyi 5, Mészáros, Szekeres, Szöllősi-Zácsik, Csatzl, Gávai, Mayer, Kisfaludy, Hárfa 2, Kovács 4, Lukács, Bódi. Schatzl 5.

Svédország: Bundsen, Idehn, Sand, Stomberg, Hagman 4, Jacobsen, Blomstrand 2, Gullden 7, Westberg, Lagerquist, Gustin 2, Toft Hansen 2, Bundsen, Alm, Mellegard 2, Ekenman-Fernis, Roberts 6.

Lipcse: Szerbia–Kína 43:23 (21:11)

Lipcse Aréna, 1350 néző, vezette: Erdogan és Ozdeniz (Törökország).

Szerbia: Čolić, Cvijić 4, Damjanović 7, Dmitrović, Krpež 7, Lavko 1, Lekić, Nikolić 1, Obradović 2, Pop-Lazić 4, Radojević D. 4, Radojević T. 2, Radosavljević 3, Stević 1, Stoiljković 2, Tomašević.

Kína: Haikszia 2, Csencsen, Bagui 2, Ksziaoking 1, Ru 2, Nana 1, Juanjuan 2, Wen, Ksziaomei 9, Mengjing 2, Ksziaohua, Zsengven 2, Mengmeng, Juru, Mengkszue, Tingting.

Lipcse: Szerbia–Kamerun 34:21 (20:9)

Lipcse Aréna, 1000 néző, vezette: Garcia és Marin (Spanyolország).

Szerbia: Čolić, Cvijić 2, Damnjanović 1, Dmitrović 2, Krpež 6, Lavko, Lekić, Nikolić 3, Obradović 5, Pop-Lazić 2, Radojević D. 3, Radojević T. 1, Radosavljević 6, Stević 2, Stoiljković 1, Tomašević.

Kamerun: Mbeng, Ngo, Nchoupaougnigni 2, Mahala 1, Youh 1, Mossy 2, Djiepmou, Ndongo, Touba 5, Abiabakon, Yotchoum 1, Essam, Awu, Baniomo 2, Njampou 2, Atangana 5.

Eredmények, A csoport, 1. forduló: Románia–Paraguay 29:17, Franciaország–Szlovénia 23:24, Spanyolország–Angola 28:24. 2. forduló (lapzártáig): Szlovénia–Románia 28:31, Angola–Franciaország 19:26. A sorrend: 1. Románia 4, 2. Szlovénia 2, 3. Spanyolország 2, 4. Franciaország 2, 5. Angola 0, 6. Paraguay 0.

B csoport, 1. forduló: Csehország–Argentína 28:22, Norvégia–Magyarország 30:22, Svédország–Lengyelország 30:33. 2. forduló (lapzártáig): Lengyelország–Csehország 25:29, Magyarország–Svédország 22:25. A sorrend: 1. Csehország 4, 2. Norvégia 2, 3. Svédország 2, 4. Lengyelország 2, 5. Argentína 0, 6. Magyarország 0.

C csoport, 1. forduló: Oroszország–Tunézia 36:16, Brazília–Japán 28:28, Dánia–Montenegró 24:31. 2. forduló (lapzártáig): Montenegró–Oroszország 24:28, Tunézia–Brazília 22:23. A sorrend: 1. Oroszország 4, 2. Brazília 3, 3. Montenegró 2, 4. Japán 1, 5. Dánia 0, 6. Tunézia 0.

D csoport, 1. forduló: Szerbia–Kína 43:23, Hollandia–Dél-Korea 22:24, Németország–Kamerun 28:15. 2. forduló (lapzártáig): Szerbia–Kamerun 34:21, Kína–Hollandia 15:40. A sorrend: 1. Szerbia 4, 2. Dél-Korea 2, 3. Németország 2, 4. Hollandia 2, 5. Kamerun 0, 6. Kína 0.

Szakértői szemmel

Norvégia–Magyarország: „Előzetesen abban bíztunk, talán meglephetjük a norvégokat, mert a világversenyek rajtjára ők ritkán állnak teljes fegyverzetben, számukra a vb, Eb érdemi része rendre a második héten kezdődik. A meglepetés meg is volt, csak éppen ellentétes előjellel: a magyar csapat szinte életfunkciók nélkül vegetálta végig az első félidőt, és szünetre 21:11-es hátrányba került. Kim Rasmussen szövetségi kapitány kijelentette, ebben a szakaszban minden védekezési és támadási szituációban hibázott valaki közülünk. A beállós elleni védekezés gyakorlatilag elmaradt, az elöl eladott labdákkal és az azokból kapott »könnyű gólokkal« tovább súlyosbította a csapat a helyzetét. Felrémlett a történelmi vereség képe is, hiszen 2010-ben Lillehammerben 34:13-ra győzték le a norvégok válogatottunkat, de a második félidőre eszméletre tért együttesünk. Janurik bravúrjainak, az összeállt védekezésnek és Háfra vagány támadójátékának köszönhetőn sikerült a végeredményt kozmetikázni. Pozitívumként, kapaszkodóként említhető még, hogy a játékosok többsége már érzi, tudja: vereség és vereség között is van különbség, attól, hogy elment a meccs, tilos szabadeséssel zuhanni. Akár biztató jelként is értékelhetjük, hogy a magyar válogatottnak minden világversenyen akad egy »lyukas« mérkőzése, és ezen ezúttal talán már a rajton túlestünk.”

Magyarország–Svédország: „Húsz órával egy nyolcgólos vereség után nem túlságosan szívderítő pályára lépni, de csapatunk a svédek elleni első harminc percben egészen más formát és főleg tempót mutatott, mint a vb-nyitányon. Már az is sokat jelentett, hogy a beállóval szembeni védekezéshez a szándék és a képesség is megvolt, elöl pedig Klivinyi Kinga négy gyors és remek góllal igazolta, miért átlövő. Beállósaink azonban sajnos nemhogy megjátszhatatlanok, egyenesen észrevétlenek maradtak, és ez roppantul megnehezítette, kiismerhetőbbé is tette akcióinkat. Az első félidő utáni 11:11 mindenesetre sokkal jobban mutatott, mint a norvégokkal szembeni 11:21, nyilvánvalónak tűnt, hogy ez a meccs nyerhető. Mégis elveszett, mert elöl az átütő, hátul a megállító erő fogyott el, fokozatosan. Ha mégis gólt lőttek a mieink, a skandinávok gyors középkezdésekkel rohantak át rajtuk, így Görbiczék egyre inkább az eredmény után futottak. Bíró Blanka bravúrjainak hála, a mérkőzés a hajráig nyílt maradt, de a mezőnyből egyrészt a nyerőembereink hiányoztak, másrészt azok az automatizmusok, amelyek ilyenkor is megmenthetnek egy csapatot. Keserves kijelenteni, de nem történt semmi rendkívüli, két, nem túl acélos rivális küzdelmében 25:22-re a valamivel stabilabb, kalkulálhatóbb kerekedett felül.”

Nyitókép: Klivinyi Kinga fájdalmas norvég „ölelésben” (Fotó: Beta/AP)