2024. április 19., péntek

A 135 éves Zentai Atlétikai Klubot ünnepelték

A zentai városháza dísztermében pénteken este emlékeztek meg a Zentai Atlétikai Klub fennállásának 135. évfordulójáról. Az ünnepség keretében bemutatták Táborosi László kötetét az elmúlt időszakban számos sikert elért sportegyesületről, és elismerésben részesítették az egyesület legsikeresebb egykori és jelenlegi versenyzőit. Lálity Zsolt, a klub elnöke egy új gerelyt is átnyújtott Világos Adriannának, a pionír korosztályban négyszeres országos bajnoknak, aki 38 alkalommal döntötte meg a gerelyhajítás országos rekordját.

Bűn József, a klub elnökségi tagja arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a városban szükség lenne egy sportmúzeum megalapítására, mivel a város sportolói által elért sikerek megérdemelnének egy helyiséget, ahol ki lehetne állítani a sportolók trófeáit, s felvetette, hogy az atlétika mellett még számos más sportág zentai történetét könyvbe foglaló Táborosi egyik következő kötetében összegyűjthetné a zentai sporttal kapcsolatos anekdotákat.

Az elnök átadja az új gerelyt, jobbról Táborosi László (a szerző felvétele)

Az elnök átadja az új gerelyt, jobbról Táborosi László (a szerző felvétele)

Az atlétikaklub 1882 júniusának elején alakult meg Zentai Athleticai Club 1882 (ZAC 1882) néven, Táborosi írása szerint már az alakuló közgyűlést megelőző időszakban több mint 80 személy jelentkezett a tagságba, amelynek minden „feddhetetlen múltú, 18. évét betöltendő” zentai lakos a tagja lehetett. A klub első versenyét 1882. augusztus 27-én rendezték meg 15 kilométeres gyaloglás, 3000 méteres távúszás és 1220 méteres futás versenyszámokban.