2024. március 28., csütörtök
Szófigyelő

Leveri a lécet

Napjainkban is jönnek létre szólások. Egyikük a leveri a lécet. Képi alapja a sportból származik. Ha a magasugrónak vagy a rúdugrónak nem sikerül simán átjutnia bizonyos magasság felett, és valamelyik testrésze hozzáér a magasságot jelölő léchez, akkor a léc leesik. A versenyző ilyenkor csakugyan leveri a lécet.

A dolog sportpályán kívül is bekövetkezhet, de akkor már nem valóságos lécet ver le az, akinek nem sikerül valami, hanem elképzeltet: Ha a férfi leveri a lécet, úgy a (meglehetősen kiábrándító) barát zónába kerül. – ...az egyszerűséget kedvelik, a könnyen teljesíthetőt, mert a magas lécet szégyenletesen leverik. – Épp ezért az, hogy „ízlések és pofonok” csak egy bizonyos szintig igaz, van olyan, aki leveri a lécet. – Úgy gondolja, Danko beszédében is leverte a lécet, durva butaságokat mondott. – Megtanulta, hogy még akkor is, ha leveri a lécet, magasabbra akarja emelni.

A leveri a lécet szólást rendszerint nem személyre vonatkoztatják a beszélők, hanem dologra, olyan valamire, ami elront valamit, megakadályozza valaminek a bekövetkezését: Leverte a lécet a nettó bér. – Rendre leveri a lécet az OTP. – Pestiesen szólva „ez egy kicsit leveri a taxisoknál a lécet”. – Az Apple-lel kapcsolatban sok mindent el lehet adni, de ez a mostani termék azért talán már a vérfanoknál is leveri a lécet. – A Synergon ezúttal leverte a lécet, így a szeptemberi felülvizsgálat során már távozhat a BUX-kosárból. – Nem gondolom tévedhetetlennek magam – sőt... De a „Warp” szerintem „leveri a lécet”. – Felmerül persze a kérdés, netán attól tart a kabinet, hogy ha leveri a lécet, komoly retorziókra számíthat nemzetközi szinten? – A Falni jó virsli olcsó, a 140 grammos csomag 249 forint, ám 42% hústartalma majdnem leveri a lécet. – Újabb adag képanyaggal tudjuk alátámasztani, hogy a Treyarch játéka simán leveri majd a lécet. – Lassan tényleg nincs olyan morbid történet, amin akár az orvos (vagy akár az olvasó) fennakadna, de a következő történet leveri a lécet. – Bastiennek volt némi igaza, hogy eléggé lazán értelmeztük a megcsalást a kapcsolatunkban, azt viszont még én is éreztem, hogy mi az, ami leveri a lécet.

Néha nem is akármilyen lécről van szó, hanem konkrét lécről, valaminek a mércéjéről, szintjelzőjéről: Hát ott lehet személyeskedni. De egymás szavazatába belekötni... nálam ez leveri a gusztusossági lécet. – Ez a pénteki, november 29-i, az advent jegyében tartott borkóstoló mindenképpen leveri a tradíció lécét. – Az alábbi videó még így is leveri az utóbbi időkben igen magasra felkerült lécet, melodramatikusan tálalt, részrehajló ostobaságaival.