2024. április 26., péntek

A világ és az emberiség fájdalmai

Tegnap véget ért a Desiré fesztivál

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiválja a hétvégén is izgalmas műsorokat tartogatott a közönségnek. Pénteken az egyik előadásra rendhagyó módon a Szabadegyetem mozitermében került sor, ahol a zágrábi Montažstroj Szerelem és gazdaság című dokumentum színházi produkcióját láthattuk. Borut Šeparović rendező koncepciója alapján és vezetésével a Montažstroj prezentáció formájában vizsgálta, hogy miként alakult az abortusz szabályozásának története térségünkben. Az előadás arra is kereste a választ, hogy mi történik akkor, ha a művi vetélés kérdését kiemeljük az etika szférájából és szociális-gazdasági szempontból világítjuk meg. A produkció második részében nyilvános vitára került sor a szülésre vonatkozó szabad döntéshozatalról.

Pénteken a második előadást a Jadran színpadon láthattuk. Zenicáról érkezett a Boszniai Nemzeti Színház Az én gyáram című produkciójával, amely Selvedin Avdić azonos című monográfiája alapján készült.

A szombat esti első produkció a párizsi PLATÔ Penzum című előadása, Nagy József táncos-koreográfus és Joëlle Léandre nagybőgős kettőse volt. A Penzum a mozgás, a tánc, a zene és a rajz ötvözésével valósul meg, s mivel a szabad improvizáció jellemzi, minden alkalommal valamiben más. Az előadás kapcsán Nagy József beszélgetett az újságírókkal:

– Ami a mozgást és a zenét illeti, mondhatni, bújtatott szimbolikával dolgozunk, de a rajz már némileg árulkodó lehet. Minden előadás alkalmával készül egy rajz is. Rajzolok fát, lepkét, szarvast, sínt, egy fekete napot: ezek utalások József Attilára, hiszen az előadásban a küzdelmét, a sorsát is megidézzük. Vizuális értelemben beszélhetünk szimbolikáról, de Joëlle zenéje és az én mozgásom ezen túlmutat, inkább egy ősi szellemet idéz meg a mai világunkban. Nem egy koncepció mentén határozom el, hogy miből készül majd az előadás, inkább ráérzés által. Amikor ezt a produkciót készítettük, épp József Attilát olvasgattuk újra. Pontosabban, Joëlle inspirált, mivel József Attila költeményét lefordították franciára, és nagyon megtetszett neki. Időközben meghívott egy improvizatív estre és úgy gondoltuk, miért ne idéznénk meg József Attila világát – hallottuk Nagy Józseftől.

Tegnap a belgrádi Bitef fesztivál és Bitef Színház Szabadság: A legdrágább kapitalista szó című előadása volt műsoron, majd a fesztivált a Mannheimi Nemzeti Színház produkciója, az Oliver Frljić rendezésében készült Second Exile zárta.