2024. március 29., péntek

Vulin kérdései

A szerb védelmi miniszter válaszokat vár az ENSZ Biztonsági Tanácsától
Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

A szerbiai politikum két nappal az Interpol döntését követően sem nyugodott bele a ténybe, hogy Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnököt törölték a nemzetközi körözési listáról. Aleksandar Vulin, védelmi miniszter azon a véleményen van, hogy egy ilyen jellegű döntést kizárólag Szerbia hozhatott volna meg.

Vulin értékelése szerint érdemes lenne megkérdezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagállamait, hogy tudtak-e egyáltalán az UNMIK döntéséről, hogy Haradinajt törlik az Interpol körözési listájáról. Jó lenne tudni, hogy az UNMIK saját nevében döntött, vagy a koszovói közigazgatás kérésére, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tagállamaitól eredő mandátumából fakadóan, fejtette ki Vulin a Szerbiai Rádió és Televízió reggeli műsorában, nyomatékosítván abbéli véleményét, hogy Ramush Haradinaj háborús gaztevő és az is marad. Szerbia mindennek okán nem áll el az igazságosságtól és hiszi, hogy egyszer Haradinaj ügyében is igazságot szolgáltatnak, húzta alá a védelmi tárca első embere.

– Az UNMIK aláásta tekintélyét, főleg a Koszovón élő szerbek előtt. Az UNMIK döntésének okán rosszabbá válik a koszovói szerbek helyzete, hiszen olyan helyen élnek, ahol háborús gaztevőket védelmeznek és mentenek fel a felelősség alól. Az UNMIK megsértette a státusz-semlegesség elvét, ugyanakkor mandátuma éppen erre az elvre támaszkodik. A körözést kizárólag az vonhatja vissza, aki kiadta. A Haradinaj elleni elfogatóparancsot az illetékes szerbiai bíróság adta ki, nem pedig az UNMIK – taglalta Vulin.

Nyitókép: Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)