2024. április 20., szombat

Indul a kopaoniki síszezon

Koncertek, divatbemutatók, éjjeli síelési lehetőségek várják a téli sportok szerelmeseit

A síszezon első napján ingyenes a felvonóhasználat: holnap startol az idény a kopaoniki síközpontban. A Pančić-csúcsra vezető, a krsti, a Malo Jezero-i és a Mašinacra haladó felvonók azonnal a turisták rendelkezésére állnak.

Négy pálya várja a síelőket és a snowboardozókat, 35 centiméteres a hótakaró, melynek egy része az elmúlt napok hóesésének köszönhető, de mesterségesen is gyarapították, így a hóágyúk is működésbe léptek az idény megnyitására készülődve a legnépszerűbbnek számító hazai téli üdülőhelyen. A Kopaonik síközpont ma 9 és 15.30 között várja vendégeit.

A havazás, a prognózisnak megfelelően, egyébként vasárnap véget ért, 25 centiméteres vastagságú hótakaró borította be a Kopaonikot. A meteorológiai intézet előrejelzése szerint ma már nem kell havazásra számítani a hegyvidéken, de felerősödhet a szél, helyenként hótorlaszok, hóátfúvások keletkezhetnek, sűrű köd alakulhat ki. Éjszakánként hidegebb van, mint az elmúlt napokban, s a fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően a mesterséges hó állagát is megfelelő. Szerdán megint hóhullás várható. Ezek a körülmények tették lehetővé, hogy az idény már ma, néhány nappal a tervezett indulás előtt, kezdetét vegye.

A Ski Opening Kopaonik elnevezésű, négynapos idénynyitó rendezvényt december 7-e és 10-e között tartják, nagyszámú turistát várnak itthonról és külföldről egyaránt. Tavaly mintegy 15 ezren keresték fel a síközpontot. A Kopaonik több pontján is koncertek, lemezlovasok, nyitott divatbemutatók, különféle terméknépszerűsítő rendezvények várják az odalátogatókat. Ebben a négy napban jelentős kedvezménnyel juthatnak a vendégek síjegyhez, a Szerbiai Sípályák közvállalat döntésének köszönhetően. Hetvenszázalékos a kedvezmény: a félnapos jegy 660, az egész napos 900, a kétnapos 1668, a háromnapos 2418, a négynapos pedig 3087 dinár. A műsor részét képezik a Grand Hotelben szervezett fellépések is, hazai előadók adnak koncerteket.

Befejeződött az éjszakai síelés szerelmeseinek szórakozási lehetőséget adó Karaman pálya kivilágítása is. A 19 és 22 óra között éjjeli lesiklásokra is használható terepet a Ski Opening Kopaonik rendezvény során vehetik először igénybe, tehát december 7-én lesz az első éjjeli síbuli. Rekreációs síelési és edzési célokat szolgáló éjjeli megvilágítással is rendelkezik a pálya egy-egy része. Hogy áramkimaradás esetén se essen senki kétségbe, a szervezők arra is gondoltak, hogy 15 percig világítsanak a fények egy nem várt áramszünet idején. Éjszakai megvilágítással egyébként a Malo Jezero pálya is rendelkezik.

A kopaoniki síszezon kezdődik a legkorábban az idén, a Stara Planinán december 14-ére, a zlatibori Tornikon 21-ére jelentették be az idény kezdetét – az időjárás függvényében azonban módosulhatnak a dátumok.