2024. április 18., csütörtök

Jégtörőkre is futja az agrárköltségvetésből

A kéthektáros gazdák is pályázhatnak traktorvásárlásra – A Köztársasági Képviselőház holnap kezdi a jövő évi büdzsé javaslatának vitáját

Jövőre a mezőgazdasági költségvetés 44,109 milliárd dinár lesz, 5,4 milliárddal több, mint az idén, amikor az ágazat fejlesztésére 38,7 milliárd dinárt különítettek el – ismertette Velimir Stanojević, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium államtitkára a köztársasági parlament Mezőgazdasági Bizottságának ülésén, melyen a jövő évi büdzsé javaslatát véleményezték.

Magyar jégtörő Stari Banovci közelében (Ótos András archív felvétele)

Magyar jégtörő Stari Banovci közelében (Ótos András archív felvétele)

Stanojević közölte, hogy az agrárköltségvetés 90 százalékát támogatásokra és nagy horderejű beruházásokra fordítják.

– Az ágazatnak szánt pénzből 30,6 milliárd dinárt támogatásokra költünk el: közvetlen kifizetések formájában 21 milliárdot, falu- és mezőgazdaság-fejlesztésre pedig 5,25 milliárdot. Az utóbbi célra az idén csak 3,8 milliárdot szánt az ország – ismertette Stanojević. Egyebek között arra is kitért, hogy 300 millió dinárért jégtörőket terveznek beszerezni.
Bojan Živković, az Agrárkifizetések Igazgatóságának igazgatóhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy mindazok a termelők, akiknek két hektárnál több földjük van, e hónap végén és január elején traktorvásárlás céljából pályázhatnak az Európai Unió mezőgazdaság-fejlesztési alapjainak (az IPARD-programnak) az eszközeire. 2018 végéig összesen 15 millió eurót fognak ilyen célra felhasználni, s a jövő év júniusában azok is pályázhatnak, akik hűtőházakat, gabonatárolókat szeretnének építeni.
Miladin Ševarlić bizottsági tag, a Dveri parlamenti képviselője azt kérdezte a szakminisztérium képviselőitől, miért kisebb az agrárköltségvetés a törvényben előírtnál, vagyis az államháztartási keret 5 százalékánál. A válasz: a jövő évi agrárköltségvetés 13,3 százalékkal nagyobb az ideinél.

Nenad Mijailović, a Pénzügyminisztérium államtitkára kiemelte, hogy az agrártárca vállalta a korábbi évekből hátramaradt 10 milliárd dináros mezőgazdasági adósság törlesztését is.
A parlament Mezőgazdasági Bizottsága elfogadta a 2018. évi büdzsé javaslatát.

Holnapra, december 6-ára hívták össze a Szerb Köztársaság Képviselőházának azt az ülését, amelyen a jövő évi költségvetés javaslata is napirenden lesz.