2024. március 29., péntek

A megelőzés a megoldás

A városházán tegnap megtartották a JAZAS Ifjúság évi konferenciáját, december elseje, az AIDS és a HIV elleni küzdelem világnapja alkalmából

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt többek között Srđan Kružević, Újvidék polgármesterének tanácsadója is, aki kiemelte, hogy az önkormányzat a jövőben is támogatni fogja azokat a szervezeteket, amelyek társadalmilag felelős projektumokkal foglalkoznak, és ilyen módon hozzájárulnak a fiatalok életminőségének a javításához.

– Az önkormányzat tisztában van azzal a ténnyel, hogy az AIDS több millió életet követelt, ezért minden szükséges információt közölnünk kell a betegség veszélyeiről. Az idén húsz újabb HIV-fertőzött személyt regisztráltak Újvidéken. A JAZAS Ifjúsággal évek óta kiváló az együttműködésünk, szerintünk az önkormányzatnak kötelessége, hogy támogassa a betegség megelőzését és gyógyítását is. Az orvostudomány az utóbbi években sokat fejlődött az AIDS terén, ennek köszönhetően ha idejében elkezdik a gyógykezelést, akkor a megbetegedett személy aránylag tünetmentes életet élhet. Az igazi megoldás azonban a megelőzésben rejlik, az a cél, hogy minél kevesebb megbetegedés történjen – mondta Kružević.

A konferencián bemutatták a JAZAS Ifjúság eddigi tevékenységének az eredményét, és diplomákat osztottak a kortárs előadóknak.

Darko Lazarević, a JAZAS Ifjúság képviselője elmondta, hogy a városházán megtartott konferencia hagyományossá vált, ami arról tanúskodik, mekkora figyelmet szentel az újvidéki önkormányzat a probléma megoldására.

– Immár húsz éve különféle akciókat bonyolítunk le az AIDS és a HIV elleni küzdelem terén. Újvidéken és Vajdaságban ez az egyedüli központ, amely szociális segítséget nyújt a megbetegedett személyeknek. Ezenkívül több olyan kezdeményezést indítottunk, amelyekkel a fiatalok életminőségén szeretnénk javítani. Az újvidéki önkormányzat felismerte tevékenységünk fontosságát, így több városi hivatal is segíti munkánkat – magyarázta Lazarević.

2017-ben a tartományi székvárosban húsz új fertőzést jegyeztek fel az illetékesek. Az idén némileg több HIV-megfertőzés történt, mint tavaly ugyanebben az időszakban. 2012-től mostanáig 82 újvidéki személynél állapították meg a HIV-vírusfertőzöttséget. Úgy a fertőzöttek, mind a megbetegedettek többsége férfi, akiknél a vírus nemi úton terjedt el, az esetek csaknem 90 százalékában homoszexuális kapcsolat által. Vajdaságban 423 HIV-vírushordozót tartanak nyilván.