2024. március 19., kedd

Épül a parkoló Gunarason

Az ősz vége igen mozgalmas a gunarasi helyi közösség életében. A múlt héten számoltunk be arról, hogy zúzott kővel töltötték fel a Mackó-sorra vezető utat, most pedig egy újabb beruházásról adhatunk hírt: a falu központjában, a templom mellett megkezdődött egy új parkolónak a kialakítása. Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke ennek kapcsán arról számolt be lapunknak, hogy a beruházás értéke kb. másfél millió dinár, amelynek nagy része helyi járulékból származik.

A beruházás nemcsak a parkolóhelyhiányt oldja meg, hanem szebbé varázsolja a központot is (Lakatos János felvétele)

A beruházás nemcsak a parkolóhelyhiányt oldja meg, hanem szebbé varázsolja a központot is (Lakatos János felvétele)

– Az új parkoló 60 százalékban helyi járulékból épül, és már régóta tervezzük a kialakítását. Megépítését az tette szükségessé, hogy a helyi közösség közelében van két faluházunk is, és amikor valamilyen rendezvényt szervezünk, problémát okoz a parkolás. Ilyenkor vagy az út mellett parkolnak az autók, vagy bemennek a faluház udvarába. Ez ugyancsak gondot jelenthet, mert ha szükség lenne a tűzoltókamionra, nem tudna kiállni az ott parkoló személyautóktól. A parkoló kiépítésével ezt a problémát megoldjuk – mondta el a tanácselnök, majd arról is beszámolt, hogy a parkoló létesítése a praktikus cél mellett egy tudatos központrendezési tervnek is a része.

– A parkolóhoz kandelábereket fogunk lehelyezni, és átalakítjuk az utcai világítást is. Ennek köszönhetően a falu központja egy kicsit urbánusabb, jobban központi jelleget fog kapni. A múlt évben már felújítottuk az itt lévő régi emlékművet, két éve pedig a régi piacteret költöztettük innen új helyszínre. A parkoló megépítésével befejeződik a falu központjának rendezése, és nemcsak parkolóhelyeket nyerünk, hanem szebbé, esztétikusabbá varázsoljuk ezt a részt – fogalmazott Csorba, majd hozzáfűzte, hogy a kivitelezőnek egy hónapja van a projektum befejezésére, de meglátása szerint határidő előtt megépül az új parkoló.

A tanácselnök arról is beszámolt, hogy befejeződött a Mackó-sorra vezető út zúzott kővel való feltöltése, és ezzel párhuzamosan Bogarason is zajlottak munkálatok.

– Bogarason a Csantavér utcának nem volt szilárd útburkolata, viszont többen is laknak itt. Ezért három méter széles utat alakítottunk ki, homok alapon zúzott kőből. Elmondható, hogy a bogarasiak számára ez fontos beruházás volt. Az utak zúzott kővel való feltöltése a jövő héten Brazílián folytatódik. Itt a főutcával párhuzamos hátsó összekötőutcát kell újra feltölteni zúzott kővel – mondta el a tanácselnök, és hozzáfűzte, hogy a brazíliai munkálatok befejezése egyben az idei évre vonatkozó építkezések végét is jelenti a helyi közösség területén.