2024. április 20., szombat

Minden pályázó nyertes

Aláírták a kistermelők támogatásáról szóló szerződéseket Topolyán

A topolyai önkormányzat a községi mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapon keresztül vissza nem térítendő támogatásban részesíti a mezőgazdasági termelőket. Ebben az évben összesen 10 millió dinárt irányoztak elő támogatások formájában a termelők számára, a pályázati kritériumoknak megfelelő igénylést viszont összesen 10 millió 450 ezer dinár értékben nyújtottak be. Az önkormányzatban olyan döntés született, hogy ennyivel megnövelik a keretösszeget, így minden pályázó megkaphatja a pénzt.

Kislinder Gábor polgármester pénteken személyesen írta alá az első 90 szerződést a termelőkkel. Elmondta, úgy döntöttek, a keretet 10 millió 450 ezerre növelik, és mindenki a napokban meg is kaphatja a pénzt. Az első körben 90 szerződést írtak alá, de a jövő hét folyamán mindet aláírják a további, mintegy 400 nyertes pályázóval. A pénzt a mezőgazdasági program keretében az állami földek bérbeadásából biztosították.

A kistermelőknek eredetileg szánt 10 millió dinár 3,1 millióval több, mint a 2016-ban kiosztott összeg. Tavaly három támogatási formát lehetett igényelni, az idén hatot. Reproduktív anyag utáni térítésre (mesterséges megtermékenyítésre) összesen 1,2 millió dinárt irányoztak elő. Az igénylőknek akár 100 százalékban is megtérítik a költségeit, a felső határt azonban 15 ezer dinárban határozták meg. Hiteltámogatásra, a mezőgazdasági hitelek utáni kamat társfinanszírozására is lehetett pályázni. A kamatterhek 75 százalékára lehet támogatást kérni, legfeljebb 30 ezer dinárig. Tenyészállatok beszerzésére irányuló beruházások megvalósítására a bejegyzett mezőgazdasági családi gazdaságok természeti vagyonába minőségi hízó fajtájú szarvasmarha, juh, kecske és sertés esetében akár 100 százalékos támogatást lehet igényelni, a felső határt 30 ezer dinárban szabták meg. A vetés, termés, évelő ültetvények, melegágyak és jószág biztosítása céljából is pályázati eszközöket lehet igényelni. Legfeljebb 30 ezer dinár igényelhető, és a biztosítási költségek legfeljebb 40 százalékának a megtérítésére lehet pályázni. Állatorvosi szolgáltatások, gyógyszerek, védőoltások és vitaminok költségének társfinanszírozására is igényelhettek pénzt a szarvasmarha- és sertéstenyésztők, 30 ezer dinárig akár a költségek 100 százalékos megtérítését. A kistermelők egy része a piacokon értékesíti portékáját, és ebből származik a fő bevétele. Éppen ezért iktatták be a pályázatok közé a lehetőséget, hogy a piaci standok bérletének társfinanszírozására is pályázni lehetett. Száz százalékban lehet visszatérítést igényelni, de legfeljebb 12 ezer dinárig. A feltételek között szerepelt, hogy a község területén bejegyzett családi gazdaságok pályázhatnak, olyanok, akik igazolni tudják, hogy az adókból és járulékokból eredő kötelezettségeiknek idejében eleget tettek.