2024. március 28., csütörtök

A környezettudatosság rögös útján

Még fiatalkorban el kell sajátítani a környezetről gondot viselő gondolkodásmódot – Erre ösztönzi a tanulókat egy fontos tartományi kezdeményezés

Növekedett a Tisztább és zöldebb iskolákért Vajdaságban elnevezésű programban résztvevő intézmények száma. A 2017/2018-as tanévben már a Tartományi Szociálpolitikai, Népesedéspolitikai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság is csatlakozik a célkitűzések teljesítésének feladatához, a program pedig 104 oktatási intézményt ölel fel az előttünk álló időszakban – hangzott el a Tartományi Kormányban a programmal kapcsolatos szándéknyilatkozat aláírásakor. Nyilas Mihály tartományi kormányfő-helyettes, oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár örömmel nyugtázta, hogy a kormány egy újabb titkársága kapcsolódik be a munkába, s még eredményesebb évet remélt a nyolc éve sikeresen működő kezdeményezéstől, mely a környezettudatos gondolkodást, a környezetvédelem iránti felelősségérzetet kívánja serkenteni már a legfiatalabb nemzedék tagjaiban is: iskoláskor előtti intézményeket, általános- és középiskolákat is bevonnak az akcióba.

A szándéknyilatkozat aláírói egyetértettek: folytatni kell a nyolc éve sikeresnek számító környezetvédelmi programot (Dávid Csilla felvétele)

A szándéknyilatkozat aláírói egyetértettek: folytatni kell a nyolc éve sikeresnek számító környezetvédelmi programot (Dávid Csilla felvétele)

A program keretében műhelymunkákat, ökológiával foglalkozó képzéseket szerveznek, a témához megfelelően rendezik be a tantermeket, parkosítják az iskolák környékét, ökokuckókat létesítenek, megünneplik a környezetvédelemmel kapcsolatos évfordulókat Vajdaság-szerte. Nyilas jelentős eredményként számolt be arról, hogy az oktatási intézmények fele csatlakozott már a kezdeményezéshez. A legjobbakat jutalomban is részesítik, az elmúlt nyolc esztendőben összesen 260 díjat osztottak ki, kirándulásokon vehettek részt a tanulók, számítógépeket, egyéb, az oktatás javulását célzó műszaki cikkeket kaptak az iskolák, energiatakarékos izzókat, napkollektorokat, és jelképes ajándékokat, kifestőket, könyvcsomagokat is nyertek az elismerésben részesítettek.

Nagyobb felelősségérzettel kell a fiataloknak viszonyulniuk a környezetvédelemhez, mint az idősebb generáció tagjainak, ezért rendkívül fontos, hogy már a tanulás során elsajátítsák ezt a gondolkodást – állapította meg Nenad Grbić energiaügyi, építési és közlekedési titkár. Elégedettségének adott hangot, hogy már négy titkárság is támogatja a programot. Predrag Vuletić szociálpolitikai titkár azt mondta, nem tudja, a szociális kérdések iránti érzékenység vagy a környezettudatos gondolkodás a nehezebb-e, de az biztos, hogy mindkettőt folyamatosan fejleszteni kell, s hogy titkársága is hozzájárul majd a célok megvalósításához.

A partnerszervezetek képviselői közül Jelena Kiš, a Recan fémdoboz-újrahasznosító alap menedzsere rámutatott arra, hogy nagy lendületet jelent munkájukban a tartomány segítsége, önállóan is küzdenek az újrafeldolgozásért, de ez az összehangolt projektum minden évben jelentős eredményeket hoz egész Vajdaságban. Aleksa Jeftić, a Vajdasági Erdőtelepítők Mozgalmának elnöke felelevenítette a 2009-es év emlékeit, s azt mondta: akkor nem is sejtette, mekkora támogatást kap majd ez az elgondolás. Úgy értékelte, hogy az oktatási intézmények számára is fontos és egyfajta kiváltságot jelent, ha részesei a programnak. Brankica Tabak megbízott településrendezési és környezetvédelmi altitkár elmondása szerint megközelítőleg sem foglalkozunk eleget a környezetünkkel, nem viseljük gondját a bolygónak, mely otthont ad nekünk, ezért jelentős minden olyan kezdeményezés, amelyik jó irányba történő elmozdulást eredményez. Ez a kezdeményezés ilyen, húzta alá.