2024. március 29., péntek

Szerbia a brazilokkal játszik!

Németország a halálcsoportban

Kisorsolták a jövő évi oroszországi világbajnokság csoportbeosztását. A 21. tornán a rendező Oroszország mellett 31 nemzet válogatottja szerepel majd – Európából 14 (a házigazdával együtt), Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából 5-5, az észak- és közép-amerikai térségből pedig 3 gárda jutott ki.

A kisorsolt csoportok Moszkvában (Fotó: Beta/AP)

A kisorsolt csoportok Moszkvában (Fotó: Beta/AP)

Gianni Infantino FIFA-elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke köszöntötte a moszkvai Kreml palotában egybegyűlt közönséget. A trófeát Miroslav Klose, a 2006-os vb német gólkirálya hozta az emelvényre, míg az est házigazdái Gary Lineker egykori angol gólvágó és Marija Komandnaja orosz sportújságírónő volt. A sorsolásban olyan visszavonult legendás játékosok vettek részt, mint Diego Maradona, Laurent Blanc vagy Cafú.

A kötelező ceremónia után megkezdődött az esemény érdemi része. Először a nyolc „csoportvezető” válogatottat osztották el a 8 csoportba, majd a kalapokból sorra beosztották a többi országot. Szerbia válogatottja – amely az európai selejtezős zónából Slavoljub Muslin vezetésével egyenes ágon jutott ki a tornára – az ötszörös világbajnok Brazília, Svájc, valamint a közép-amerikai zónából egyenes ágon kijutott Costa Rica mellé érkezett a negyedik kalapból.

„A csoportban a Brazílián kívüli három csapat fog harcolni a második, továbbjutást érő helyért – vélekedett a sorsolást követően Mladen Krstajić, a szerb csapat vezetésével megbízott fiatal edző. – Brazília nem csak Neymarból áll, számos kiválóságuk van még. Costa Rica és Svájc ellen is küzdeni fogunk” – folytatta a tréner, majd hozzátette, mivel a szerbek épp Brazília ellen játszanak utoljára a csoportban, jó alkalom lesz ez arra, hogy a rajongók megtöltsék a moszkvai Szpartak stadionját, ahol a tervek szerint sor kerül a mérkőzésre.

Nehéz a címvédő dolga

Erős négyesbe került a 2014-es brazíliai vb-n diadalmaskodó Németország válogatottja. Joachim Löwék a második kalapból Mexikót kapták maguk mellé, amely toronymagas elsőként jutott ki az észak- és dél-amerikai selejtezőcsoportból. A harmadik kalapból az európai pótselejtezőn Olaszországot kiütő Svédország érkezett az F csoportba, míg a negyedik helyre Dél-Koreát sorsolták.

Egzotikus párharcok

Több kiélezett versenyfutással kecsegtető, izgalmas csoport is kialakult a sorsoláson. A B jelűben a 2010-es világbajnok Spanyolország a tavalyi Európa-bajnok Portugáliával mérheti össze erejét, valószínűleg a csoportelsőségért. A C kvartett élén Franciaország pikáns meccsekre számíthat a kiszámíthatatlan Peru és Dánia ellen, míg a D csoportban Argentína útja a nyolcaddöntőig korántsem lesz egyértelmű Horvátország, Izland és Nigéria mellett. Talán Belgium és Anglia dolga lesz ránézésre a legkevésbé bonyolult a Tunézia és Panama kiegészítette csoportban. A legegzotikusabb négyes a H lesz a Lewandowski vezette lengyelekkel, a Falcaóval támadó Kolumbiával, s ide sorsolták be Afrikából Szenegált, valamint Ázsiából Japánt.

A csoportkör beosztása:

A csoport: Oroszország, Uruguay, Egyiptom, Szaúd-Arábia.

B csoport: Portugália, Spanyolország, Irán, Marokkó.

C csoport: Franciaország, Peru, Dánia, Ausztrália.

D csoport: Argentína, Horvátország, Izland, Nigéria.

E csoport: Brazília, Svájc, Costa Rica, Szerbia.

F csoport: Németország, Mexikó, Svédország, Dél-Korea.

G csoport: Belgium, Anglia, Tunézia, Panama.

H csoport: Lengyelország, Kolumbia, Szenegál, Japán.

Nyitókép: A kisorsolt csoportok Moszkvában (Fotó: Beta/AP)