2024. április 16., kedd
KÉZILABDA – XXIII. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG

Merészet álmodni: magyarok a négyben!

Interjú Ballai Attilával, a Magyar Kézilabda-szövetség kommunikációs igazgatójával

A házigazda Németország nyitómérkőzésével megkezdődött a 23. női kézilabda-világbajnokság, de mi sem ülhetünk sokat a babérjainkon, mert ma 20 óra 30 perces kezdettel a B csoportban mindjárt csúcsrangadót rendeznek, Magyarország ugyanis a címvédő Norvégiával csap össze, 15.30-tól pedig Szerbia Kínával mérkőzik meg (az első meccset a Sport1, a másodikat pedig a SZRT2 közvetíti). Minket nyilván jobban érdekel a felfiatalított magyar csapat rajtja, s erről, valamint összességében a magyar csapatról kérdeztük Ballai Attilát, a Magyar Kézilabda-szövetség kommunikációs igazgatóját, aki élőben kíséri majd végig a világbajnokságot, s a Magyar Szó szakkommentátora is lesz egyben.

• Kim Rasmussen szövetségi kapitány a Möbelringen-kupa után meglehetősen optimistán nyilatkozott, mondván, ez a magyar csapat képes mindenkit megverni, még a címvédő norvégokat is. A szerdai elnökségi ülésen a szövetség vezetősége milyen elvárásokat fogalmazott meg?

– Az elnökség is optimista, több okból is: egyrészt a magyar női kézilabda hagyományai ezt követelik meg, másrészt most valóban jól néz ki a csapat, nem úgy, mint egy évvel ezelőtt, amikor a lányok talán nem őröltek egy malomban az akkori szövetségi kapitánnyal. Most sok minden látszik abból, Rasmussen mit akar játszatni ezzel a csapattal, s a játékosok is partnerek ebben. Ez nemcsak szólam, közhely, hanem tényleg látszik a tekinteteken, hogy elfogadják, a dán edző a főnök, s ő jót akar. A Möbelringen-kupán a világ legjobb csapataival játszottunk, tehát ez nem olyan felkészülés volt, mint két évvel ezelőtt, amikor gyakorlatilag nem volt méltó ellenfelünk, s úgy mentünk ki a világbajnokságra. Ez a norvégiai torna megmutatta a gyengéinket és az erősségeinket is. A kapitánynak 16 egészséges, harcra kész játékosa van, akik alig várják a mai rajtot. Az elnökség elvárása tehát az, hogy a magyar válogatott kerüljön be a legjobb nyolcba. Ez nem egy illuzórikus terv, bár a nyolcaddöntőben már erős ellenfelet kapunk, számításaink szerint Romániát vagy Spanyolországot. Ez persze akkor következik be, ha az A csoportban Franciaország lesz az első, Szlovénia pedig a negyedik. A nyolcaddöntőben aztán 50-50 százalék a továbbjutási esély, de nem mondhatjuk azt, hogy az egyenes kieséses rendszerben nem akarunk bekerülni a nyolcba.

• Említetted, hogy a játékosok megbíznak a szövetségi kapitányban. Meg is bízhatnak, mert ő már többszörösen bizonyított a nemzetközi porondon. Az látszik, hogy gyorsítani akarja a játékot, de mennyire felel meg ez a magyar játékmentalitásnak?

– Annyira mindenképpen, hogy Rasmussen ideérkeztekor azt mondta, ha a magyar válogatottak tudásuk szerint játszanak, akkor szinte verhetetlenek. Nem is erre kell felkészülni, hanem arra, hogy nincsenek jó formában, s egyénileg nem tudják hozni a meccset. Akkor legyenek automatizmusok, a csapaton belüli olyan mozgások, amelyek az egyes játékosokat átlendítik a holtponton. Láttam a lányok edzéseit, s annyit gyakorolták az egyes figurákat, hogy azok zsigerből elő kell, hogy jöjjenek a mérkőzéseken. Amikor már nagyon fáradnak, vagy felesleges kockázatot vállalnak, akkor jönnek ezek az automatizmusok.

• Látsz-e a fiatalokban valamiféle egészséges pimaszságot?

– Mindenféleképp látok. Itt van például Hárfa Noémi, aki a Möbelringen-kupán nagyon bátran vette fel a versenyt a világ legjobbjaival. Ő a Ferencváros–Győr szuperrangadón is döntő szerepet vállalt, hiszen három gólt lőtt a hajrában a Győrnek. Bíró Blanka kapus is mostanra érett be, megszilárdította a teljesítményét, s egészen más lesz vele.

• Hosszú tornáról van szó, s a szövetségi kapitány hangsúlyozta is, sűrűn fog cserélni. Ebben az egészben mennyire hiányzik majd Tomori Zsuzsanna?

– Védekezésben és támadásban is hiányozni fog, mert ha van egyáltalán lyukas posztunk, akkor az a jobbátlövő posztja. Vérbeli balkezes átlövőnk sajnos nincsen, ezért fontos, hogy Tomori helyén egy klasszis jobbkezes játékos legyen. A kapitány azonban nyitva hagyta az ajtót, és ha Tomori képes lesz vállalni a játékot, akár már a csoportmérkőzések ideje alatt csatlakozhat a csapathoz.

• A csoportmérkőzések során mindjárt az elején a legerősebb Norvégia, majd a vélten második legerősebb Svédország, az utolsó két meccsen pedig Lengyelország és Csehország következik. Azért az utóbbi két csapattal is vigyázni kell, mert kíméletlenül ki tudják használni az ellenfél gyengeségét. Hogyan lehet fenntartani a koncentrációt arra a két meccsre?

– Nem rossz, hogy így alakult. Egyrészt a norvégokról kiderült, ha valamikor el lehet őket kapni, akkor az egy világverseny rajtja. Tudják, hogy a végére oda fognak érni, és csakúgy mint a francia férfiválogatottnak, számukra a vb második hetében kezdődik a torna érdemi része. Láttam én már a norvégoktól a 2003-as vb-n olyat, hogy az első fordulóban az igen gyenge ukránoktól kaptak ki. Még ha az első két meccset el is veszítjük, további három nap marad a testi és lelki sebek nyalogatására, s Argentína után pluszmotiváció, hogy a lengyelek pont Rasmussen alatt megnyerték a nyolcaddöntőt, a csehek meg a tavalyi Eb első meccsén győzték le a magyarokat.

• Egyéni véleményed szerint kik a legnagyobb esélyesek?

– A norvégok mellett az oroszokról is kiderült, hogy kiválóak, nagy merítési lehetőségük van. Jók a franciák is, és attól tartok, hogy a románok is, a német csapat pedig mégis házigazda. De álmodjunk nagyot, nekünk is van sanszunk a legjobb négybe kerülni! Az elnökség egyébként meghatározta a jutalmazás összegét is, így az aranyérem 70 millió forintot ér, az ezüstérem 60-at, a bronzérem 50-et, a negyedik hely pedig 40-et, az 5–8. helyért 15 millió forint jár.