2024. március 28., csütörtök

Két és fél milliárd forint a magyar népművészetért

Megszületett a Csoóri Sándor Program 2017 döntési listája

Vajdaságban 66 néptáncegyüttes és 90 népzenei csoport, egyesület kapott támogatást. A Csoóri Sándor Program, mely a népművészetet, népi kultúrát népszerűsítő pályázat, ezen a területen a közösségteremtő műfajokban működő szervezeteket kívánja támogatni. Első alkalommal idén került kiírásra, amikor is megpróbálja a határon túli és az anyaországi, tehát a teljes Kárpát-medencében működő néptánc és népzenei együttesek mindegyikét jelentős anyagi eszközökkel segíteni, mindazokat, amelyek legalább két éve léteznek. Az elsődleges feltétel az volt, hogy valamilyen szervezethez tartozzanak, és egy egyesületből egy pályázat fusson be a népzeneoktatásra és egy a néptánccsoportokra. További kritériumok voltak például, hogy milyen gyakorisággal tartanak próbákat, a próbaterem adott-e vagy bérelni kell, milyen hosszúságú műsorral és évente hány fellépést tartanak, milyen rendezvényeken szerepelnek fel, illetve létezik-e saját rendezvényük, mi a tevékenységük fő hatóköre, mekkora az éves költségvetésük és vannak-e saját bevételi forrásaik, foglalkoznak-e utánpótlás-neveléssel stb. Arányaiban tekintve a néptáncegyüttesek kaptak nagyobb összegű támogatást. Ezt fordíthatják színpadi népviselet, próbatermi felszerelés, hangszerek, illetve hangtechnikai eszközök beszerzésére, valamint oktatók, koreográfusok tiszteletdíjára.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben felkerestük Juhász Gyulát, az intézmény népzenével foglalkozó munkatársát, a programmal kapcsolatos kontaktszemélyt, hogy röviden vázolja fel, hogyan is zajlott le ez a folyamat. A kezdeményezés népszerűségét az is bizonyítja, hogy a röpke félórás ottlétünk alatt többször is csörgött a telefonja, és minden alkalommal az érintettek keresték őt.

– Mivel a VMMI és a Hagyományok Háza partnerintézmények, segítettünk az együttesek adatainak begyűjtésében, a kapcsolattartásban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a vajdasági egyesületek között, valamint a pályázatok benyújtásában. Emellett szeretnénk továbbra is más szervezetekkel együtt szakmai segítséget nyújtani az együtteseknek, hogy megfelelő, hasznos célokra hogyan tudják felhasználni, majd elszámolni ezt a támogatást – nyilatkozta Gyula, majd elárulta, hogy a vajdasági népzeneoktatásra megítélt támogatás 300 ezertől 700 ezer forintig terjed, a néptáncosoké pedig 900 ezertől 1 millió 700 ezer forintig. Az egyesületeken kívül két helyi ernyőszervezetnek is odaítéltek még támogatást a program lebonyolításban való együttműködésért, a VMMI mellett a Vajdasági Magyar Folklórközpont kapott még 10 millió forintot. A magyar állam összesen 2,5 milliárd forintot fordított a nagyszabású projektumra, ráadásul a jövő évben szeretnék megduplázni ezt az összeget, és a Kárpát-medence mellett a diaszpórára is ki kívánják terjeszteni a programot.

Az intézet munkatársának véleménye szerint ezidáig nem volt még rá példa, hogy ekkora anyagi támogatásban részesült volna a magyar népzenei és néptáncmozgalom. Abbéli reményét is kifejezte, hogy az elkövetkezőkben e két népművészeti ág mellett sor fog majd kerülni a népmesemondókra és a kézművesekre is, hiszen ők is rendkívül fontos tevékenységet folytatnak a közösségteremtő és -megtartó műfajok kategóriájában. A program jelentőségét tekintve elmondta, az anyagiak hiányában sok helyütt nincsenek meg a megfelelő körülmények az egyesületek munkájának elvégzéséhez, például a próbatermek fűtetlenek, nincsenek professzionálisan felszerelve, sok esetben a népviselet is hiányzik, csakúgy, mint a teljesnek tekinthető hangszerarzenál, az anyagi keret oktatók, szakemberek meghívására, és folytathatnánk. A támogatás tehát nagyban segíti a munkájukat, ezáltal pedig közvetlenül a kultúránk megőrzését is.

Végezetül a határidőkről: a listán szereplő egyesületeknek december 4-ig kell regisztrálniuk a rendszerben, azaz benyújtaniuk a pályázatokat, a hiánypótlásokkal együtt pedig december 8-ig.

További információ: http://www.emet.gov.hu/hirek/csoori_sandor_program_2017/