2024. április 20., szombat

Pénzzel csalogatja a fiatalokat egy elnéptelenedő svájci falu

Fejenkénti 25 000 svájci frank (mintegy 21 ezer euró) felajánlásával próbálja letelepedésre csábítani a fiatalokat egy apró svájci falu, amelynek az ország számos másik hegyi településéhez hasonlóan egyre öregedik és fogyatkozik a lakossága.

A festői fekvésű Albinen lakói csütörtökön döntöttek a javaslat elfogadásáról, annak ellenére, hogy az előző napokban svájci és külföldi látogatók árasztották el a falut a már korábban meghirdetett ajánlat után érdeklődve. Az egyórás falugyűlésen mintegy százan vettek részt, a javaslatot 71:29 arányban szavazták meg.

A Valois kantonban, 1275 méteres magasságban fekvő, 250 fős településre a szomszédos Olaszországból többen bőröndökkel érkeztek, hogy felvegyék a letelepedési támogatást. A felnőttenként 25 ezer frank azonban csak bizonyos feltételek teljesülése esetén jár. A letelepedőknek 45 évesnél fiatalabbnak kell lenniük, és legalább 200 ezer frankért kell otthont vásárolniuk vagy építtetniük, legalább egy évtizedig a faluban kell élniük. Állandó jelleggel kell a faluban élniük, albineni otthonuk nem lehet másodlagos lakhelyük. A gyermekek után 10 ezer frank jár, így egy négytagú család összesen 70 ezer frankos támogatást kaphat.

A projekt finanszírozására egy évi 100 ezer frankból gazdálkodó különleges alapot hoznak létre.

A csütörtöki szavazást megelőzően Beat Jost polgármester figyelmeztette a falusiakat, hogy Albinen az eltűnés szélén áll. Mint hangsúlyozta: „Rengeteget veszítettünk az elmúlt 30 évben, egyebek között a postahivatalunkat és az iskolánkat. 2018-ban pedig a helyieknek több mint a fele már nyugdíjas lesz.”