2024. április 19., péntek

Járhatók a szerbiai utak

Az útkarbantartók ezúttal felkészültek a havazásra

A korábbi évek tapasztalatával ellentétben Szerbia-szerte felkészülten várták az útkarbantartási vállalatok az év első nagyobb havazását. Minden út járható volt vasárnap a folyamatos havazás ellenére is, számolt be a Szerbiai Autós-Motoros Szövetség, a csapatok 24 órán át az utakon tevékenykedtek azok megtisztítása érdekében. Arra szólították fel a gépjármű-vezetőket, hogy figyelmesen, óvatosan vezessenek, sok helyütt csúszósak a frissen hullott hó következtében az utak, téli felszerelés és hólánc nélkül pedig senki se induljon el. A sebességet az útviszonyokhoz kell igazítani – figyelmeztetett a szövetség.

A Szerbiai Utak közvállalat is arról számolt be, hogy másodfokú a készültség, s nem kell hótorlaszokra számítani, óvatosabban, de mindenütt lehet közlekedni.

Szombatról vasárnapra virradóra országos havazás érte el Szerbiát, szinte minden nagyvárost és kisebb települést beborított a hótakaró. A legkisebbek örültek a legjobban az időjárás változásának, sokan a parkokban keresték a hógolyózás, szánkózás lehetőségét. Az idősebbek már nem vigadtak ennyire, nekifogtak a hó eltakarításának a járdákról, a közösségi lakóépületek és házak elől.

A legtöbb hó a Tanjug hírügynökség beszámolója szerint Zlatar térségében, Prijepolje községben hullott. A beszámolók szerint az alacsonyabban fekvő területeken 15 centiméterre, a magasabban fekvő térségekben pedig 40 centiméter fölé nőtt a hótakaró vastagsága.