2024. április 19., péntek

Őszbúcsúztató kiállítás

Új foglalkozási módszert próbáltak ki a bácsfeketehegyi óvodában – A gyerekek érdeklődése és meglátásai alapján folyt a munka

A Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény bácsfeketehegyi óvodájában a napokban őszi kiállítás nyílt, és egy látványos kiállításmegnyitót láthatott a közönség. Az volt a különös az eseményben, hogy ez alkalommal maguk az ovisok voltak azok, akik az óvónők segítségével kitalálták ezt a projektumot és megvalósították. Szinte minden az ő ötletük nyomán alakult, mondta el Janó Marika óvónő, a „projektum koordinátora”.

Az ovisok által készített kiállítás (Lakatos János felvétele)

Az ovisok által készített kiállítás (Lakatos János felvétele)

– Ez egy őszbúcsúztató kiállítás volt, amit az ovisok szerveztek Tarkó Katalin kolléganőm és jómagam segítségével. A kiállításnak az a lényege, hogy a gyerekek hozták létre. Ők gondolták ki, hogy mit csináljunk és milyen kiállítás legyen. Az ő ötleteik és elképzeléseik mentén indultunk el és próbáltuk összefoglalni, hogy milyen feladataink lesznek a szervezés során. A gyerekek pontosan tisztában voltak vele, hogy mi minden kell egy kiállításhoz. A megnyitónál az eddig elsajátítottakat: éneklést, szavalást és játékokat foglaltuk egy keretmesébe, és ezt mutatták be. Az ő ötletük volt, hogy a vendégeket meg kell kínálni, és innen jött, hogy kalácsot sütünk. Az előkészületek során készítettünk egy projektfát, amin felrajzoltuk a feladatainkat. Ezen követni tudták, hogy mit csináltunk már meg, és az elvégzett teendők levelét kiszínezték – mondta el Janó, majd arról is szólt, hogy a projektum módszeréről egy budapesti képzés során hallott.

– A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében sikerült eljutnunk egy budapesti képzésre, ahol megismertem ezt a módszert. Rögtön megtetszett, mert arra fókuszál, ami a gyerekeket foglalkoztatja, ami leköti a figyelmüket és arra épít. Az őszi kiállítás kapcsán meg tudtuk valósítani mindazt, amit a budapesti képzés során elsajátítottam. Úgy érzem, hogy sikeres volt, a gyerekek nagyon készültek, követték a projektfát és nagyon várták a végén a bemutatót. Mindenki a saját tempójában vett részt a projektum megvalósításában. Az előkészületi munkák során sok képességük fejlődött, a kreativitásuk, a fantáziájuk, valamint a rajz- és problémamegoldó készségük. Új tapasztalatokat szereztek, és attól volt ez az egész szép, hogy teljesen belevitték magukat. Azt hiszem, hogy büszkék magukra, hogy ezt a szüleiknek és ismerőseinknek bemutathatták – fogalmazott az óvónő.

A kiállításmegnyitót követően, mint minden igazi projektum megvalósítása után, az ovisok is tartottak egy értékelést. Ezen megbeszélték, hogy kinek mi tetszett, mit lehetett volna másként csinálni, és egy album is készült a legszebb képekből. Janó végezetül arról is beszámolt, hogy az első sikeres projektum-foglalkozást valószínűleg továbbiak is követik. Rövidebb, egy-két napos foglalkozásokat is meg lehet valósítani. Ezekben az a jó, hogy a gyerekek hamarabb meglátják a projektum eredményét, fogalmazott.