2024. április 19., péntek

Rend legyen a pusztán!

A csókai önkormányzat rendelete a legelők használatáról

Csóka község területének jelentős részét teszik ki a szikes legelők és löszpusztagyepek, amelyek alkalmasak a háziállattartásra, elsősorban a juh és a szarvasmarha legeltetésére használják a füves területeket.

Községi rendelet szabályozza a legelők használatát (Gergely József felvétele)

Községi rendelet szabályozza a legelők használatát (Gergely József felvétele)

A községi képviselő-testület határozatba foglalta a legelők hasznosításának a feltételeit. A község falvai maguk rendelkeznek a településük határában elterülő, állami tulajdonban lévő legelő hasznosításáról (minden legelő állami földterület). A legelőhasználat a rendelettel visszakerült a helyi közösségek, tehát a község falvainak a hatáskörébe. A helyi közösségek polgárai közül kinevezett bizottság (tagjai többségében állattenyésztők) készíti el a legelőhasználat évi tervét, amelyet azután a községi közigazgatási szerv hagy jóvá. A terv megvalósításáról és a legelőhasználatból származó bevételről, valamint a karbantartásra elköltött eszközökről szóló jelentést ugyancsak a községi közigazgatási szerv hagyja jóvá.

A legelőhasználatra vonatkozó éves terv tartalmazza a legelő karbantartásának a feltételeit a szükséges agrotechnikai, legelőkezelési tennivalókkal együtt. Meghatározza továbbá a legelőhasználat éves ciklusát, a legelőre való kihajtás időtartamát (április 1-jétől október 31-éig), és azt is, hogy mekkora területre hány lábasjószágot ajánlatos kihajtani a túllegeltetés elkerülése érdekében. A bizottság feladata tájékoztatni a legelőhasználatban érdekelt lakosságot, a jószágtenyésztőket a legelőhasználat minden részletéről és a feltételekről. Az állattartókkal a feltételek ismertetése után kötik meg a szerződést a legelőhasználatról, a legelőfenntartás költségeinek közös fedezéséről.

A községi határozat értelmében a helyi közösségek feladata külön-külön legelő kijelölése a ló-, a szarvasmarha- és a juhlegeltetés céljára. A legjobb minőségű füvet adó legelőket igyekeznek fenntartani a fejőstehenek legeltetésére. Az állami legelők használóinak a feladata megteremteni a legelő jószág itatásának a műszaki és higiéniai feltételeit. A gazdáknak gondoskodniuk kell a legelőre kihajtott állatok egész napos felügyeletéről, tilos magukra hagyni az állatokat. Akik vétenek a legelőhasználat szabályai ellen 10 000–50 000 dinárig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A nagyobb bírság kiszabásának a lehetősége a jogi személyekre vonatkozik.

A legeltetés feltételeit szabályozó rendelettel Csóka község legelőiről kitiltották a más községbeli állattartókat. Azok a juhtartók, akik nem rendelkeznek Csóka község valamelyik településén bejelentett lakhellyel, nem jogosultak a legeltetésre.