2024. április 25., csütörtök
XXIII. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG

Rajt a címvédővel

Magyarország felfiatalított csapata szombaton Norvégiával kezd – Szerbia első ellenfele Kína

Ma a Németország–Kamerun mérkőzéssel (19 óra, Sport1) Németország négy városában megkezdődik a 23. női kézilabda-világbajnokság. A mi térségünkben élők kiváltságos helyzetben vannak, mert a szerb és a magyar válogatott is többnyire részese ezeknek a megmérettetéseknek (Magyarországgal csak 1990-ben és 2011-ben történt meg az a csúfság, hogy lemaradt a vb-ről), és így van ez most is. A magyarok Kim Rasmussennel, a dán származású új szövetségi kapitánnyal vágnak neki a tornának, akinek egyértelmű feladata az volt, hogy felfiatalítsa a magyar csapatot, s nem utolsósorban lendületet adjon neki, az óhajtott korszerűsített játék pedig a gyorsaságot jelenti, valamint a kőkemény védekezést.

Ha az egy héttel ezelőtt lebonyolított Möbelringen-kupát vesszük alapul, elmondható, hogy Rasmussen jó munkát végzett, mert a magyar csapat szinte végig állta a sarat a világbajnoki címvédő Norvégiával és az olimpiai bajnok Oroszországgal szemben, a kellemetlen stílusú Dél-Koreát pedig le is győzte. A puding próbája viszont az evés, azaz szombattól kezdve élesben látjuk majd meg a magyarok igazi erejét, s nem kell aggodalmaskodni, hogy holnap mindjárt a címvédő Norvégia az ellenfél, mert a skandinávokat szokás szerint a nagy versenyek elején még el lehet kapni, és csak később, amikor már belendülnek, tűnnek legyőzhetetlennek. Reálisan, a magyarokat a halálcsoportnak is nevezhető szextett 2–3. helyére várhatjuk, de nem kell lebecsülni a svédeket, a cseheket és a lengyeleket sem, mert ezek a csapatok kíméletlenül lecsapnak a rossz napot kifogó ellenfelekre. Külön jó hír a magyaroknak, hogy a Möbelringen-kupa álomcsapatába beválasztották Schatzl Nadine-t, Tomori Zsuzsanna hiányával pedig a jobbátlövői poszt a magyarok gyenge pontja.

A magyar válogatott kerete, kapusok: Bíró Blanka, Janurik Kinga. Jobbszélsők: Bódi Bernadett, Lukács Viktória. Jobbátlövők: Hárfa Noémi, Kovács Anna. Irányítók: Görbicz Anita, Kovacsics Anikó, Tóth Gabriella. Beállók: Kisfaludy Anett, Mayer Szabina, Mészáros Rea. Balátlövők: Klivinyi Kinga, Szekeres Klára, Szöllősi-Zácsik Szandra. Balszélső: Schatzl Nadine. Tartalékok: Gávai Szonja, Mazák-Németh Csilla, Szucsánszki Zita, Tomori Zsuzsanna.

Ljubomir Obradović szerb szövetségi kapitány érdekesmód 18 játékost jelölt ki, s meglátjuk, kiket szánt cseréknek. Örvendetes, hogy a csapatba visszatértek a „nagyok”, azaz a Tomašević, Cvijić, Damnjanović, Lekić kvartett, hiszen ezek a játékosok 2013-ban még világbajnoki döntőt vívtak Brazíliával, azóta pedig a legnagyobb klubokban folyamatosan nagy csaták részesei, így tapasztalatuk aranyat érhet a vendéglátó csoportjában, ahol még a világbajnoki ezüstöt védő hollandok és a dél-koreaiak lesznek nagy ellenfelek. A felkészülés két utolsó mérkőzését Montenegróval játszották le, de ebből szinte semmi nem szűrhető le, mert az első meccsen 36:26 arányban kikaptak, a második mérkőzést viszont 25:31-re megnyerték. Mivel azonban a csoportokból 4-4 csapat jut tovább, a szerbek biztos nyolcaddöntősöknek számítanak, és szerencsés körülmények között a magyarokra a negyeddöntőben futhatnak rá.

A szerb válogatott kerete, kapusok: Katarina Tomašević, Marija Čolić, Dragica Tatalović. Jobbszélsők: Katarina Krpež Šlezak, Željka Nikolić. Balszélsők: Sanja Radosavljević, Dijana Radojević. Beállók: Dragica Cvijić, Slađana Pop-Lazić. Átlövők és irányítók: Jovana Stoiljković, Sanja Damnjanović, Marija Obradović, Tamara Radojević, Andrea Lekić, Lelena Lavko, Marina Dmitrović, Dijana Števin, Sandra Kuridža.

Csoportbeosztás, A csoport (Trier): Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay. B csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország. C csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia. D csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Koreai Köztársaság, Kína, Kamerun.

A magyar válogatott csoportmérkőzései a B csoportban, december 2., szombat, 20.30: Norvégia–Magyarország. December 3., vasárnap 18: Magyarország–Svédország. December 5., kedd, 14: Magyarország–Argentína. December 7., csütörtök, 14: Lengyelország–Magyarország. December 8., péntek, 18.00: Csehország–Magyarország.

A szerb válogatott csoportmérkőzései a D csoportban, december 2., szombat, 15.30: Szerbia–Kína. December 3., vasárnap, 14: Kamerun–Szerbia. December 5., kedd, 18: Németország–Szerbia. December 6., szerda, 20.30: Szerbia–Hollandia. December 8., péntek, 20.30: Szerbia–Dél-Korea.

A nyolcaddöntők és a negyeddöntők helyszínei Lipcse és Magdeburg, az elődöntőket, a döntőt és a bronzmérkőzést Hamburgban tartják meg. Az eseményt magyar részről a Sport1 és a Sport2, szerb részről pedig a SZRT közvetíti.

Felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy holnapi számunkban interjút olvashatnak Ballai Attilával, a Magyar Kézilabda-szövetség kommunikációs igazgatójával, aki a vb ideje alatt a helyszínről szakkommentárokat ír majd a Magyar Szónak.