2024. április 16., kedd
Musicalbemutató

Vajdasági rapszódia

Lengyel Gábor zenéje a Szerb Nemzeti Színházban
Lengyel Gábor

Lengyel Gábor

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban, a Jovan Đorđević-színpadon szombaton 20 órakor több mint 60 előadóval bemutatásra kerül a színház történetében az egyik legnagyobb, legnépesebb projektum, a Vajdasági rapszódia (Vojvođanska rapsodija). Az első eredeti hazai musicalt Zoran Petrovićnak a Selo Sakule, a u Banatu (Sakula falu, de Bánátban) híres műve nyomán Željko Mijanović és Vladimir Lazić dramaturgok írták színpadra Vásári panoráma alcímmel.

Az énekes, táncos színmű a vajdasági szokásokat mutatja be, és komikusan szövi a különféle népekről szóló régi vajdasági történetet Vid-nap éjszakáján, amikor a szereplők egész sora reméli, hogy kívánságai megvalósulnak. A Sakula falu, de Bánátban mű felismerhető motívumainak felhasználásával ez az előadás szerkezetileg és időrendben szövi a mesét a nemek és népek közötti viszonyról, a hazaszeretetről. A Vladimir Lazić rendezte darab Milica Cerović koreográfiája, Saša Senković színpadtervező és Marina Sremac jelmeztervező elképzeléseivel valósul meg. A musical zenéjét Lengyel Gábor komponálta, a dalok szövegét Željko Mijanović írta.

– Ezzel a műfajjal már foglalkoztam – mondta Lengyel Gábor, akit a Zöld hajú lány első magyar rockopera (1981) zeneszerzőjeként ismerünk. – Írtam rockoperát, musicaleket, sok gyerekmusicalt Magyarországon, amíg ott éltem. Számomra azonban nagy öröm, hogy a Vajdasági rapszódiával Újvidéken én vagyok az első, aki musicalt írt. Ebben is első vagyok, nemcsak a Zöld hajú lány rockoperámmal. Boldog vagyok, hogy a musical éppen Újvidéken, a Szerb Nemzeti Színházban kerül bemutatásra, ahol még nem dolgoztam. A színészek, akiket itt megismertem, csodálatos emberek. Fiatal zenészek vannak az egyetemről, fiatal a kórus, fiatal a hangszerelő, aki nekem besegített az írt számok hangszerelésébe. Csak a technikától tartok egy kicsikét, mert a Szerb Nemzeti Színháznak a pénzhiány miatt nem sikerült beszereznie azt, amire szükség lett volna, de mindannyian őszintén reméljük, hogy ez, amivel most rendelkezünk, elegendő lesz a jó produkcióhoz – fejtette ki Lengyel Gábor.

Mint elmondta: a Vajdasági rapszódia alcímű musical megírásakor arra gondolt, lesz benne magyar, bunyevác, szerb, likai, (bánáti) német zene… A rendezőnek azonban más ötlete is volt, így van ebből is, abból is, de a musical nem vajdasági népi zenéből állt össze, hanem Lengyel Gábor zenéje, amelyben van vajdasági zene is.

– Engem a szöveg tud inspirálni. A szöveg vezette és az üzenettől függött, hogy balladát, gyors számot vagy komoly dolgot fogok írni – magyarázta a zeneszerző.

Aki nem jut el a Vajdasági rapszódia szombati bemutatójára, az az énekes, táncos színművet megtekintheti december 4-én, 5-én, január 13-án és 15-én.