2024. április 20., szombat

Betonvédelmet kaptak az uniós karácsonyi vásárok

Európában ijesztően megnövekedett a gázolásos terrormerényletek száma az utóbbi években, ezért az idei ádventi, karácsonyi vásárokat már különleges óvintézkedések mellett tartják a nagyobb városokban. Minden kormány igyekszik megakadályozni az olyan véres akciót, amilyet tavaly decemberben hajtott végre egy iszlamista fanatikus Berlin központjában. A támadó egy lopott teherautóval a vásári népség közé hajtott, s 12 embert halálra taposott, több mint 50-et megebesített.

A hatóságok az idén már rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a német fővárosban. Berlinben szinte minden vásáron megerősített rendőrjárőrök teljesítenek szolgálatot, magánbiztonsági szolgálatok embereivel együtt. Ezenkívül több helyszínt kordonokkal és beton terelőelemekkel vettek körbe. A példát több nagy település is követte.

A vásárlási lázban talán sokan észre sem veszik az akadályokat, hiszen főleg a vásári kínálatra figyelnek. Az pedig bőséges. Az árusok ugyanis már kitelepültek a terekre, jóllehet a védett helyeken található standokért – a fokozott készültség és biztonsági intézkedések költségei miatt – magasabb bérleti díjat kell fizetniük, mint tavaly.

Ez nem csupán németországi sajátosság. Az EU nagyvárosaiban szinte mindenütt beton- és acélgyűrű veszi körbe az utcai vásárokat, de legalábbis azokat a területeket, ahol tömegével és persze gyalog jelennek meg az emberek. Az állig felfegyverzett rendőrökből sincs hiány, sőt mindenfelé civil ruhás nyomozók vegyülnek el az ünnepi forgatagban. Néhol még ellenőrző pontokkal is igyekeznek kiszűrni a terroristákat, nehezíteni a mozgásukat.

Nagy-Britanniában különösen erős a készültség, főleg Londonban, Birminghamben, Manchesterben és néhány másik városban. Az országos önkormányzati szövetség mindenkit óvatosságra int, és a nyomaték kedvéért emelte a terrorfenyegetettség szintjét is.

A támadásokat megelőzendő a szigetország fővárosában több hídon is betontömbökkel választották el a gyalogos- és járműközlekedést. Az elmúlt egy évben ugyanis Londonban iszlamisták kétszer is hídon közlekedő gyalogosok közé hajtottak.

Manchesterben, ahol májusban egy muszlim fanatikus stadionban robbantott, megölve 23 személyt, maga a rendőrfőnök igyekezett megnyugtatni a vásárokra kilátogatókat. Azt üzente nekik, hogy szigorú ellenőrzésekkel és megerősített járőrcsoportokkal a legmagasabb fokú biztonságot szavatolják számukra.

A brit (és az amerikai) külügyminisztérium ugyanakkor fokozott elővigyázatosságra inti azokat, akik a karácsonyi vásárairól híres EU-tagállamokba látogatnak. A figyelmeztetés nem alaptalan, hiszen a hatóságok már több uniós országban csíptek fülön gyanús alakokat, akik a decemberi forgatagban akartak merényletet végrehajtani.

A francia biztonsági erők a napokban hat személyt vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy terrorakcióra készültek a reimsi karácsonyi kirakodóvásár ellen. Németországban pedig hat szíriai menekültet fogtak el, akik állítólag Essenben akartak lecsapni.