2024. április 25., csütörtök

Túlbuzgó határidők

A joguralommal foglalkozó akcióterv revízióját rendelte el Nela Kuburović

Egyes sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság legutóbbi jelentésében megjegyezte, hogy Szerbia nem tett eleget a 23-as és a 24-es tárgyalási fejezetek esetében a joguralommal kapcsolatos akcióterv minden feltételének. Erre reagálva ma Nela Kuburović igazságügyi miniszter kijelentette, Szerbia még mindig nem kapott olyan hivatalos dokumentumot az Európai Bizottságtól, amiben ilyen jellegű kritikával illeti az országot.

A sajtó hasábjain arról is lehetett olvasni, hogy december 11-én, az uniós tagországok kormányközi konferenciáján a beígért három új tárgyalási fejezet helyett csak kettőt nyitnak meg, mert az állam nem tett eleget mindent a joguralom felállítása érdekében. Kuburović szerint ez nem befolyásolja a tárgyalások folytatását.

– Nem kötném az új tárgyalási fejezetek megnyitását a 23-as fejezet egyes részleteihez. Szerbia szorgalmasan dolgozik az általános kötelezettségek megvalósításán, mindenekelőtt a polgárok érdekeit szem előtt tartva, mert hatékony igazságszolgáltatást szeretnénk felállítani – emelte ki a miniszter asszony. Hozzátette, az igazságügyi minisztérium nem menekül a felelősségtől, és mivel valóban késik az adott akcióterv intézkedéseinek megvalósítása, az akcióterv revízióját rendeli el. Kiemelte, Szerbia szabta meg saját magának a határidőket, nem az Európai Bizottság. Bevallása szerint azonban egyes esetekben túl optimistán és túlbuzgón viszonyult ehhez a kérdéshez.

Újságírói megjegyzésre reagálva, miszerint az Európai Parlament azt tanácsolta az ország vezetőinek, hogy a polgárokat kellő információval lássa el Koszovó helyzetével kapcsolatban, Kuburović kiemelte, ilyen utasítás nem érkezett hozzájuk. Hozzátette, Szerbia minden kötelezettségének eleget tesz, amit a brüsszeli megállapodás előír, nem úgy, mint Koszovó. Megjegyezte ugyanakkor, nincs olyan érzése, hogy a szerbiai tisztviselők kétértelműek lennének, amikor Koszovó helyzetéről beszélnek.