2024. március 28., csütörtök

Megdrágulhat az étolaj

A magyarcsernyei Banat vezetősége szerint 10-15 százalékkal drágulhat meg a napraforgó-olaj

A szántóföldi kultúrák közül az aszály a napraforgótermésben különösen hatalmas terméskiesést okozott, ezért megtörténhet, hogy hamarosan megdrágul az étolaj, derül ki a Szerbiai Rádió és Televízió összeállításából. Tavaly 720 ezer tonna napraforgó termett az országban, míg idén nagyjából 100 ezer tonnával kevesebb.

A magyarcsernyei Banat étolajgyárban egyelőre nem merültek fel problémák a gyártásban, nyilatkozta az SZRTV-nek Marko Todić, a gyár ügyvezető igazgatója. Mint hozzátette, az üzem eddig 90 ezer tonna merkantilis napraforgót vásárolt fel, ez pedig megfelel a sokéves átlagnak. Ennyi nyersanyagból több mint 30 ezer tonna napraforgó-olajat tudnak előállítani, magyarázta Todić, Nada Grbić, a termelési részleg vezetője pedig arról beszélt, hogy a napraforgó minősége változatlan a korábbi évekhez képest. Az idei napraforgó átlagban 45 százalék olajat és 14-15 százalék proteint tartalmaz.

Az SZRTV tudósítása szerint a Banat illetékesei azt mondták, tekintettel arra, hogy a napraforgó 10-15 százalékkal drágult meg, valószínű, hogy az elkövetkező időszakban literenként 10-15 dinárral drágul meg az étolaj. A szerbiai családok átlagban 4 liter étolajat fogyasztanak el havonta.