2024. április 19., péntek

A felvilágosítás marad a kulcs

Készül a HIV-ellenes stratégia, mellyel Szerbia nemzetközi támogatásra pályázhat

Országszerte megemlékeztek ma az AIDS világnapjáról. A kimutatások szerint az országban nagyjából 2400 HIV-fertőzött személyt tartanak nyilván, és ezerre-kétezerre tehető azoknak a száma, akik együtt élnek a szóban forgó vírussal, de nem tudnak róla. 1985-től fogva Szerbiában 3585 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

A HIV-vel fertőzött betegek a különféle egészségügyi problémák mellett a társadalmi megkülönböztetéssel, diszkriminációval és a társadalomból való kizárással kényszerülnek szembesülni.

Szerbiában továbbra sem megszokott a szűrés, csak kevesen tesztelik magukat – emelte ki Vladimir Antić, a HIV-fertőzöttek és az AIDS-betegek érdekképviseletével foglalkozó szervezetek uniójának végrehajtó igazgatója. A szakértő szerint a fertőzöttek és a betegek egyharmada nincsen tudatában a tüneteit okozó kórnak.

Slavica Milojević, a Köztársasági Szociális Védelmi Intézet munkatársa a fiatalok felvilágosításában látja a megoldás kulcsát. Minél többet tudnak a gyerekek a HIV-ről és az annak következtében esetlegesen fellépő AIDS-ről, feltehetőleg annál tudatosabban védekeznek majd – tette hozzá Milojević.

Ez utóbbi megállapítással Zorana Mihajlović, a szerb kormány nemek közötti egyenjogúsági koordinációs testületének az elnöke is egyetért. Hiszi, hogy az eddigiekhez képest sikeresebben lehetne fellépni a fertőzéssel szemben, ha az iskolákban része lenne a tantervnek a szexuális egészség. Az AIDS világnapja alkalmából Mihajlović tudatos szexuális életre, valamint rendszeres szűrésre szólított fel minden polgárt, különösképpen a fiatalokat és a nőket, akiket egyúttal rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokra bátorított.

Vickó Ferenc, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára pedig arról számolt be, hogy a tárca még ennek a hónapnak a folyamán kidolgozza a 2018 és 2025 közötti időszakra vonatkozó HIV-ellenes stratégiát. A dokumentum egyik alapfeltétele annak, hogy Szerbia támogatásért folyamodjon az AIDS–tuberkulózis–malária-ellenes Küzdelem Nemzetközi Alapjánál. Ha elkészül a stratégia, Szerbia 2018-ban egymillió euró támogatásért folyamodhatna – mutatott rá Vickó.

Egy nappal az AIDS világnapját megelőzően Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete 74 ezer dollár értékben ajándékozott korszerű, a HIV/AIDS szűrésére alkalmas felszerelést a Katonai Orvosi Akadémiának (VMA). A felszerelés nemcsak szűrésre alkalmas, hanem a fertőzöttek állapotának a nyomon követésére is. Az USA kormánya világszerte együttműködik az országok katonaságaival annak érdekében, hogy minél alacsonyabb legyen körükben a HIV-fertőzöttek aránya. Ennek a programnak a keretében a szerbiai Védelmi Minisztérium, a hadsereg és a VMA 2006-től napjainkig egymillió amerikai dollár értékben kapott felszerelést. N P.E.