2024. március 28., csütörtök

Hatékonyabb orvosi ellátás

A tervek szerint december 15-ig befejeződnek a Kamenicai Tüdőgondozó Intézetben zajló felújítási munkálatok

Doc. dr. Zoran Gojkovićtartományi egészségügyi titkár tegnap ellátogatott a Kamenicai Tüdőgondozó Intézetbe és az intézmény igazgatójával, prof. dr. Ilija Andrijevićtyel, valamint a személyzet képviselőivel megtekintette a felújítási munkálatokat. Az obstruktív tüdőbetegségek és az akut pneumopátiai klinikán az allergológiai osztályt nézték meg. Az említett szervezeti egység keretében újabb intenzív osztályt alakítanak majd ki. A radiológiai központon az új röntgengépet, valamint azt a termet tekintették meg, ahova a tervezett CT-készülék kerül majd. Ezenkívül végigjárták a sugárterápián fekvő betegek kórházi kezelésére előirányzott, felújított négy helyiséget, amelyek 16 ággyal bővülnek.

Doc. dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár megtekinti az új digitális röntgengépet (Dávid Csilla felvétele)

Doc. dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár megtekinti az új digitális röntgengépet (Dávid Csilla felvétele)

Doc. dr. Zoran Gojković illetékes titkár elmondása szerint a tartományi kormány az említett munkálatokra 21 millió dinárt, gyógyászati felszerelésre pedig 22 millió dinárt irányozott elő. A tervek szerint a munkálatok december 15-ig befejeződnek.

Ma lehetőségünk nyílt arra, hogy megtekintsük az új digitális röntgengépet. A tartományi kormány támogatásának köszönhetően további noninvazív és invazív gyógykezelésre is lehetőség nyílik, valamint új bronchoszkópkészülékeket is beszereztek. Amióta üzembe helyeztük a lineáris gyorsító sugárkezelő (linear accelerator) gépet, büszkén kijelenthetjük, hogy egyetlenegy daganatos páciensnek sem kell várnia a gyógykezelésre. Az onkológiai klinikán a négy helyiségben elhelyezett 16 új ágy pedig a sugárterápián levő betegek kórházi kezeléséhez járul hozzá. A tervek részét képezi egy új CT-berendezés beszerzése – hangsúlyozta doc. dr. Zoran Gojković.

Prof. dr. Ilija Andrijević kiemelte, hogy a tartományi egészségügyi titkárság az idén mintegy 50 millió dinárral segítette a Kamenicai Tüdőgondozó Intézet munkáját, ennek köszönhetően hatékonyabbá vált az orvosi ellátás a létesítményben. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új CT-berendezés vásárlása mellett időszerű lenne a mikrobiológiai központ felújítása is.