2024. április 18., csütörtök

Galagonya, cseresznyeszilva, vadkörte, akác és tölgy

Faültetés a pacséri határban – A Fácán Vadászegyesület munkaakciója

Faültetést szervezett a pacséri Fácán Vadászegyesület a falu határában. Az elmúlt hétvégén egy hektárnyi, nehezen megművelhető, dimbes-dombos részt ültettek be olyan lombhullató fákkal és cserjékkel, amik télen és nyáron védelmet, illetve élelemforrást jelenthetnek a határban élő vadaknak.

Nemes Norbert helyi vadőr az akcióval kapcsolatban elárulta, hogy felnőttek és gyerekek derekasan megállták a helyüket a munkában.

– A hétvégén 19 felnőtt és 2 gyermek – illetve egyik tagunk traktoros – közreműködésével, nagyszerű őzpaprikással koronázva meg a jó hangulatot, zöldesítettük a pacséri határ nyugati részének dimbes-dombos parcelláit, az úgynevezett fácánnevelde környékén. Ezúttal 17 fajta tövises bokor és fa, például vadrózsa, galagonya, cseresznyeszilva, vadkörte, akác és tölgy került a földbe, elsősorban az apróvadakra gondolva. Közismert, a cserjék termését előszeretettel fogyasztják az állatok, illetve télen-nyáron megbújhatnak a szúrós ágak védelmében – hallottuk a vadőrtől.

A pacséri Fácán Vadászegyesület fásítási akcióját a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázatán nyert 200 ezer dináros anyagi keretből valósították meg. A növények nagy részét, mintegy 1600 darabot, egy nagybecskereki faiskolából szerezték be, de a tagság is megmozdult, és többen csemetékkel felszerelkezve érkeztek a helyszínekre. Ezzel együtt az eredetileg elképzeltnél mintegy 300 fával több került a földbe összesen 1 hektárnyi területen.

A falubeliek az anyagi lehetőségekkel összhangban szeretnék folytatni a határ mezőgazdasági művelésre alkalmatlan, a vadászegyesület felügyelete alá tartozó részeinek fásítását-cserjésítését, önkéntes akciók keretében. A tanyák eltűnésével kopárabbá, szelesebbé váló tájon ez nemcsak a vadak érdekeit szolgálja. Az is fontos, hogy a lakott részektől távol eső parcellákon olyan tüskés növényeket ültessenek, amiket a szúrós jellegükből adódóan kellemetlen lehet kivágni. A környéken ugyanis szinte valamennyi állami vagy elhagyatott magánterületen a korosabb fákat illetéktelenek kivágták.