2024. április 19., péntek

Hulladékgazdálkodás racionálisan

Az 1990-ben alapított szabadkai Terra's Egyesület számos projektben vett részt az eddigiek során, amelyek fókuszában a környezetvédelem állt. Az egyesület legújabb kezdeményezésének célja az Aarhusi Egyezmény megvalósítása és alkalmazása a hulladékgazdálkodás területén. A projektum az Energetikai, Fejlesztésügyi és Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával valósult meg. Az aktivitásokat olyan aktuális jelenséghez kötötték, mint a szabadkai Regionális Hulladéktároló megalapítása, amely új lehetőségeket nyit meg a szelektív hulladékgyűjtés, illetve az újrahasznosítás területén. A projektumról csütörtökön a Szabadegyetemen megtartott sajtótájékoztató keretén belül tudhattunk meg többet, ahol Snežana Mitrović, a Terra's vezetője beszélt a projektumról.

Mint megtudtuk, a kezdeményezés különböző aktivitásokat foglalt magában. Első helyen említhetjük meg azt a kerekasztal-beszélgetést, amelyen keresztül a polgárok is betekintést nyerhettek a Regionális Hulladéktároló kialakításának folyamatába, és információkat szerezhettek arról, hogy az elkészülte hogyan is hat ki majd a polgárok mindennapjaira. Emellett műhelymunkára is sor került, amelynek során a résztvevők betekintést nyerhettek a hulladékgazdálkodás mikéntjébe, szembesülhettek a felmerülő problémákkal. A műhelymunkáknak minden bizonnyal folytatása is lesz. Mindezek mellett olyan aktivitásokat is bekapcsoltak a projektumba, amelyek hagyományosnak mondhatóak az egyesület életében, úgymint a szemétszedési akciók, amelyre ezúttal Palicson és a nagyfényi csatorna körül került sor.

Snežana Mitrović olyan gyakorlati kérdésekről is szólt, mint például a szemét szétválogatása. Mint mondta, az általuk tervezett kerekasztal-beszélgetésen szereztek tudomást az úgynevezett kétkukás szemétgyűjtő rendszerről, amelynek lényege, hogy az újrahasznosítható hulladékot kék színű kukába, illetve tartályba gyűjtik, míg a zöld színű szemetesek a biológiailag lebontható hulladék összegyűjtésére szolgálnak. A tervek szerint a kék szemeteseket hetente két alkalommal szállítják el, míg a zöldeket egyszer. A hulladékot Szabadkáról a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat szállítja el Bikovóra, a hulladéklerakóba. Mitrović emellett azt is elmondta, a jövőben nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a polgárok informálására, illetve a több évtizede megoldásra váró problémákra.